Close

EMIL JÖNSSON

Född: 15 Augusti 1985
Bor: Östersund och Davos, Schweiz

Klubb: IFK Mora SK


Meriter: 2 OS-brons 2014, VM-silver sprintstafett 2013, VM-brons sprint 2011, 1:a totala sprintvärldscupen 2012-2013, 13 individuella världscupsegrar. Tävlat i världscupen och landslaget sedan 2004.


Utrustning

Skidor och skidskor: Fischer
Stavar: Swix
Glasögon: Bliz
Kläder och handskar: Helly Hansen

Årsundagrabb är något jag alltid varit. Född och uppvuxen i det lilla samhället vid Storsjöns ena ände. Lite komiskt är det att jag numera, sedan 2006, bor vid en annan ”Storsjön”, nämligen den i Jämtland och närmare bestämt Östersund.

Ända fram till 16 år, var det fotboll och orientering som gällde sommartid och skidor på vintern. Vi var ett helt gäng som gjorde så, och roligare barndom kan jag nog inte önska mig.
Länge stod jag i valet och kvalet mellan fotboll och skidor. Men det som tillslut gjorde att jag valde skidor, var det att skidor är just en individuell sport. I fotboll kunde jag ibland känna att jag gjort allt som stått i min makt för att vi skulle spela en bra match, ändå förlorade vi med 0-6. I skidorna var det bara upp till mig. Det var ingen annan som varken kunde hjälpa eller förstöra för mig. Allt var upp till mig. Och som den tävlingsmänniska jag är, passade det mig perfekt!

Efter skidgymnasium i Mora och en kort sejour i Borlänge (Falun-Borlänge Skidhögskola) valde jag att flytta dit alla skidåkare vallfärdade, till vintern och till Östersund. Och där har jag blivit kvar. De långa vintrarna och alla skidåkare som finns där, har gjort att för mig finns det inget bättre ställe att bo på i Sverige. Dock valde jag och Anna att 2011 skaffa en lägenhet i schweiziska Davos, för att ta vår skidåkning ännu ett snäpp och förbereda oss inför OS i Socchi som gick på samma höga höjd, dvs. 1550 meter över havet, som Davos.

Med facit i hand kan vi väl konstatera att det beslutet gav bra utdelning; två bronsmedaljer i sprint. En individuell och en tillsammans med Teodor Peterson.

Som skidåkare har man inte mycket tid över, men det finns vissa saker som jag inte missar. Att njuta av en riktigt välgjord kaffe och Formel 1 på söndagarna är heligt. Jag kan inte säga att bilar är mitt intresse, mer att snabba bilar är mitt intresse; att få känna farten och känslan i en bra bil, det gillar jag skarpt!

En ledig dag går jag gärna ut i skogen med bössan på ryggen, gärna med ett bolag som jag är delagare i: Exclusive Adventure, och i hälarna på en god hundförare. Eller bara åka ut och känna den friska luften i ansiktet, tända en eld och fika. Det är avkoppling på hög nivå!