Close

8 april, 2018

Finito & en insikt rikare.

Tiden flyger iväg, som alltid, men framför allt på våren. Mest för att man vill hinna med så himla mycket och det händer så himla mycket och man är över allt och ingenstans. Och sen inser jag – men varför stressar jag så nu? I år behöver jag inte pressa in allt i april. Jag har maj, juni, juli, augusti, ja resten av året och livet på mig att hinna med saker jag vill göra. För träningen är ju inte prio ett längre. Men ni anar inte hur svårt det är att få in. Att förstår att för första gången på ja egentligen hela mitt liv kan jag styra själv över min tid. Det har jag ju i och för sig alltid gjort, men nu kan jag styra den utifrån vad jag vill och inte utifrån hur jag ska få in mina träningspass eller utifrån en lägerplanering och så vidare.

Sitter just nu på Kiruna flygplats, har varit uppe i Gällivare och tävlat. Och jag insåg, som med en rejäl jäkla rak höger, att jag har tävlat färdigt nu. På något sätt trodde jag att bara vi berättat om vårt beslut kunde jag fortsätta leva som vi gjort tidigare under våren, träna så där lagom och tävla när man känner för det. Att slå av och på tävlingsjäveln och ändå kunna få till en del bra lopp under våren. Men någonstans mellan avslutningen och SM i Skellefteå började jag känna mer och mer att det krävdes så enormt mycket mobilisering av energi för att kunna tävla att jag knappt hade något driv kvar när väl starten gick. Tävlingsjäveln hade gått och lagt sig. Vi hade bestämt sen innan att vi skulle upp hit till Gällivare och åka Volkswagen Tour, precis som jag gjorde i fjol. En helg med tre vitt skilda lopp och som jag njöt otroligt av att åka i fjol. En stadssprint med enbart stakning, Dundret Runt (48 km stakning) och en avslutade Hill Climb uppför Dundrets brantaste backe. I veckan har jag känt mig slut. Emellanåt hängig men inget har brutit ut. Så vi åkte upp. Jag lyckades få fram lite tävlingsenergi och tävlingsdjävulen smög fram nosen under sprinten och Dundret Runt igår var kul, men jag kände mig som en skugga av fjolårets jag. Det är inget fel på min kropp, den verkar ha återhämtat sig, men mentalt är jag inte där. Så inför den avslutande Hill Climben idag kände jag mig som en urvriden trasa. Solen sken, folket var på strålande humör och allt var som upplagt för en härlig men framför allt utmanade tävling. Men om jag var en skugga av fjolårets jag igår på det långa loppet, var jag en uns av mitt gamla jag idag. Istället bestämde jag mig för att bara ta mig upp och samtidigt verkligen ta beslutet – det här är årets sista lopp i skiddressen. För nu är den mentala energin slut. Jag gör mig bara en otjänst att försöka tävla. Jag bränner bara mig själv.

För jag är ju fröken 100% så jag blir bara besviken och arg när jag inte kan plocka fram tävlingsjäveln när nummerlappen kommer på. Så då är det lika bra att helt enkelt packa ihop tävlingskittet för i år och ta lite semester och börja fundera och drömma om framtiden.

Det känns otäckt definitivt att säga att jag idag gjorde min sista tävling som elitskidåkerska, framför allt eftersom jag kände mig så långt från elit jag kände mig idag. Men så är det ju faktiskt. Jag har gjort mitt sista lopp som 100% skidåkerska. Punkt.

Jag inser samtidigt som jag skriver det att jag faktiskt gjorde det redan på lördagen i Falun och de sista loppen har jag bara levt på någon galen idé om att jag kanske kan kräma ur lite mer, men nej, det finns inte där. Mitt sista lopp är härmed gjort.

Men bli inte förvånad om ni ser mig i tävlingsspåret även nästa år. För jag, precis som jag skrivit så många gånger förr, älskar ju att tävla och träna, men jag vill göra det på mina premisser. Och de premisserna är inte längre på elitnivå, de är på en nivå som jag bestämmer för dagen. Vissa dagar kanske det kan jämföras med elitnivå, andra dagar kanske mer som en sofftyckares, men det är inga rätt eller fel. Jag har en dröm om att åka något långlopp, kanske åka stafett på SM för Anna & Emil Sportklubb… Vem vet? 

Men min sista tävling som elitskidåkerska är gjord. Skrämmande, men samtidigt en lättnad att äntligen få ta ett break, landa i allt som skett sedan OS och sedan ta sikte på nya saker. Drömma om bröllopet i juni framför allt!

Jag, Emil & Teo passade på att njuta i helgen med god mat & dryck – livet!

Nu far vi hem till Östersund, i morgon ska jag försöka få med mig Emil på SPA. Kanske tränar jag lite styrka. Eller så vilar jag. Vi får helt enkelt se hur det känns. Mitt nya liv i ett nötskal. Sen måste vi ju så klart börja göra något riktigt så småningom, men var sak har sin tid. Jag skulle ha lyssnat på min magkänsla redan efter Falun, jag var klar då. Från och med nu ska jag lyssna än bättre på min magkänsla. Dagens insikt helt klart.

Jag är så tacksam att jag har er trogna followers genom livets berg-och-dalbana och jag hoppas att jag även i framtiden kan inspirera er på ett eller annat sätt! Fortsätt skriva era tankar och funderingar – det inspirerar mig!

So long,

Anna