Close

6 juli, 2017

Sthlm & träningsplanering.

De senaste åren har vi av olika anledningar tillbringat ett par dagar i Stockholm nästan varje månad. Lika härligt som det är att komma dit, lika härligt tycker jag det är när man kliver ur planet och känner de friska jämtländska vindarna på Frösön. Men samtidigt skulle jag inte vilja byta bort de här tripperna ner till huvudstaden. Jag fyller på boosten av att få vara själv i folkvimlet, prova nya restauranger, titta på människor och det obligatoriska löpturen runt Djurgården (igår blev det test av Tjejmilsbanan bland annat i mitt 4x15min i 4min/km tempo-pass, sen var jag trött). För jag är ju något av en ensam varg, men jag gillar att vara ensam i ett sammanhang. Omgiven av människor men i min bubbla. Så trivs jag väldigt bra. Få iaktta lite på håll.

Just nu sitter jag på ett fik och har gjort träningsplaneringen för kommande månad. En månad helt utan läger, så nästintill en månad träning utan styrd träning tillsammans med andra och dessutom den sista perioden där man fortfarande tränar saker som inte är helt grenspecifika. Som cykling eller paddling. Ju närmare säsongen vi kommer, desto mer fokus läggs på det grenspecifika (rullskidor och skidor). Så jag fyller ut träningsplaneringen med diverse olika pass, allt för att variera och bygga en stark grund. Men när träningsplaneringen är gjord inser jag att det trots min ambition att variera blir det ändå övervägande löpning och rullskidor… Kanske beror på att jag älskar att springa och direkt där det är en ”lucka” att fylla, lägger jag in ett löppass.


Jag har en ”checklista” med pass som ska med varje vecka och lägger först in de prioriterade passen och sedan fyller jag ut med resterande pass tills jag har den träningsmängd jag behöver för veckan eller perioden. Varje månad ska jag träna ett visst antal timmar och sedan delar jag upp det de olika veckorna. Jag försöker få en variation, eller en så kallad periodisering, i träningsmängd. Så vissa veckor är hårdare än andra, det innebär att det är fler timmar och kanske också tuffare pass och kanske helt utan vilodag, medan andra veckor är lättare med kanske en till vilodag men framför allt mindre antalet timmar.

Hade man haft ett ”vanligt” jobb hade man ju fått planera utifrån arbetstider, men i och med att det här är mitt jobb så görs träningsplaneringen först och sedan planerar man in andra eventuella aktiviteter som vi måste/bör/vill vara med på. Men ska sanningen fram så blir det allt mindre av så kallade sidoaktiviteter, orken och energin finns inte riktigt där. Jag tillbringar hellre en kväll på soffan och kommer i säng i tid om jag tränar mycket än att försöka samla ihop mig själv och göra något. Men ibland både vill och måste man ju göra något annat än att träna och emellanåt är det ju just det man behöver – bryta vardagen lite!

Och just det gör vi ju nu. Mellanlandade i Stockholm innan vi far vidare för att hälsa på min syster innan vi far till Gävle-trakten och hälsar på Emils familj. Så jag sitter här på kafét, spanar på människor i smyg, lyssnar på musik och planerar träningen. Emil är och tränar men vi åt i alla fall frukosten ihop (vi har inte alltid samma träningsplan…) och jag ska snart ta mitt pick och pack och strosa tillbaka mot ”vårt” hotell där vi alltid bor när vi är i Stockholm. Kanske är det just det som gör det så enkelt att resa ned hit också, vi vet alltid var vi ska bo och det finns alltid ett rum åt oss. Man behöver ju lite trygghet även på resande fot, eller hur?!

Någon gång i framtiden skulle jag vilja tillbringa än mer tid här, men att bli en 100% stockholmare är nog inget jag skulle fixa, jag behöver lugnet som naturen och fjällen hemma i Jämtland ger mig! Tackar vet jag variationen och möjligheterna att ha lite av varje!

So long,

Anna

5 Comments on “Sthlm & träningsplanering.

Sara Borg
9 juli, 2017 at 09:39

Hej! Jag lyssnade på marathonpodden häromkvällen, det senaste avsnittet som ni var med i, och blev väldigt nyfiken på det där utegymmet som Emil pratade om. Har ni byggt det och skulle ni i så fall vilja dela med er av lite bilder? Min sambo och jag håller nämligen på och planerar för någon form av hinderbana/utegym på vår gård också och är i stort behov av inspiration 🙂

Svara
Lovisa
13 juli, 2017 at 15:01

Hej Anna, jag är en tjej på nitton år som upptäckte hur fantastik längdskidåkningen är för några år sedan. Jag är nu sugen på att införskaffa mig mitt första par rullskidor. Vad skulle du rekommendera? Har du något som kan vara bra att tänka på när man ska köpa sitt första par rullskidor och hur lång tycker du att stavlängden vore bra att ha?

Sen undrar jag också om du har några bra nybörjartips eller saker som kan vara bra att tänka på när man är nybörjare på rullskidor?

Till sist vill jag säga att din(er) bogg ger mig verkligen träningsmotivation och inspiration och tacka för det! 🙂

Svara
Lovisa
23 juli, 2017 at 16:02

Jag är ledsen för stavfelen men min dyslexi gör det svårt för mig att se dem ibland. Det ska såklart stå fantastisk och blogg.

Svara
lisa
3 augusti, 2017 at 13:50

Hej Anna och Emil. Ni som springer ofta och är så duktiga, jag har en fråga om löpning. Idag när jag sprang (och många gånger innan) får jag nära på håll/mjälltugg hela tiden. Benen känns pigga och flåset känns också bra men ökar jag på lite så hugger det till i magen. pulsen är relativt hög (160-170) genom passet. Springer jag för fort fast att jag känner mig pigg eller vad beror det på och vad är erat bästa tips på att råda bot på problemet?

Tusen tack för en super blogg, Lycka till i vinter!

PS. kan inte amerikanskorna som ni har på besök göra ett gästinlägg?

Svara
Marina Solem
7 augusti, 2017 at 21:56

Åker inte ofta in till stan trots att vi bor 20 min utanför, men själva åker vi upp till Frösön och bor på Frösöpark. För att få energi och lyssna på tystnaden. Se vackra solnedgångar. Insupa lugnet uppe i Stekenjokk. Åka till Dammån, Bydalen….gå och vandra.
Grilla på Andersön och vid ”vårt” träd i Kläppe.

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *