Close

5 juli, 2017

Österlen

Ett och ett halvt dygn semester i Österlen hann vi med innan vi for norrut igen för att fortsätta semestern genom att hälsa på vänner och familjen som vi ju inte hinner se så ofta som vi skulle vilja stora delar av året. En vecka när alla andra har semester är det vi har att resa runt som värsta Pip-Larsson med bilen full i träningsgrejer och se oss omkring. Resten av lägerfria juli tillbringar vi hemma eller i stugan för att få de där värdefulla timmarna av träning som måste göras. Oavsett väder, vind och trevliga happenings runt oss. Skidåkare är vi ju 24-7, och som tur är har vi ju valt det själva, annars hade det nog varit tufft. Men en vecka efter det årliga lägret i Torsby tar vi vårt pick och pack och gör en liten turné.

I fjol hamnade vi på Gotland. I år gick resan till Österlen. Och vi slogs av hur himla avlångt Sverige är. Tur för oss att vi kunde träna ett pass på förmiddagen och sedan resa de resterande nära 70 milen ner till Österlen. Väl där insåg vi att vi var över 110 mil hemifrån.. Och vi hade närmare ner till Davos än hem. En hisnande tanke minst sagt!


Vare sig jag eller Emil har varit på Österlen tidigare, så vi sökte runt lite för att hitta ett bra boende och hamnade helt rätt direkt. Ett litet men ack så mysigt och trevligt ställe som ni kan läsa om här där vi också kunde äta gott (pizza!!) tvärs över gården. Och dessutom avsluta middagen med en glass utöver det vanliga (självklart fri från allt från kossan då..). Tyvärr hade vi vilodag första dagen (eller ja, tyvärr och tyvärr, det var ju rätt skönt efter 7-8 dagar med tuff träning i Torsby) så vi hann aldrig testa att åka rullskidor på alla de fina småvägarna som fanns runt omkring. Men hann däremot med att äta en riktigt god macka här (om ni ber om en mjölkfri smörgås men precis som jag föredrar ”riktigt” bröd framför glutenfritt, så be om det annars blir det lätt en helt ”fri”-macka..) och strosa en sväng i Ystad innan vi rusade in här för en kopp go’kaffe där de förutom riktigt goda frallor också hade en riktigt god vegan-kaka (ja, alltså vi är inte veganer, men vegan-grejer är ju ALLTID utan mjölk, så det är ett säkert kort).


Trots att vädret var lite sisådär med blåst och regn om varannat så njöt vi av att cruisa fram genom de böljande åkerlandskapen och blev förvånande över hur kuperat det faktiskt är! Och hur otroligt fint det såg ut för att åka rullskidor. Bara en sådan grej liksom.

Efter ännu en natts sömn packade vi ihop våra grejer och for till Brösarps backar och parkerade bilen i närheten av kyrkan i Brösarp och tog våra cyklar och hoppade på BackaledenFöljde den ned till Haväng och tog sedan Skåneleden upp till Hallamölla innan vi vände tillbaka efter Backaleden och hade då cyklat drygt 30 km. Otroligt fint till och med för en sådan cykel (mtb)-amatör som jag är! Tyvärr fanns det inte så många ställen att ta en fika efter vägen, men desto godare blev maten efter passet.


Jag skrev ju och frågade om tips på instagram och fick massvis av dem, både boende och att göra. För boende rekommenderade många Ystad Havsbad (där man både kan bo och gå på spa och äta). Ale Stenar var det så mycket turister vid att vi vände, men där finns ett b&b som heter Kåseberga som någon tipsade om. Ett ställe om man vill bo nära cykellederna var Talldungen i Brösarp. Ett annat tips var Karlaby Kro. Vi stannade snabbt till i Kalmar och blev betagen av de fina husen och slottet, där hade man nog kunnat strosa runt en stund. Vitemölla och Kiviks Hotell var också ett tips på boende.

Men det bästa tipset måste nog ändå vara – ta cyklar och upptäck stigar och de små vägarna och titta på alla fina hus och stanna till på alla småställen där man kan få en kaffe och fika, för det fanns det gott om!

Österlen känns knappt ens halvupplevt, men det var det vi hann med denna gång och nästa gång ska jag nog ta med även racern så man kan cykla lite längre sträckor! Vi hann ju inte med att käka de berömda pizzorna ens… 😉

So long,

Anna

4 Comments on “Österlen

Ann-Britt Hellborg
5 juli, 2017 at 18:20

Vad är det som tror att ni båda är laktos-och glutenintoleranta?? Man häpnar.Enl.svenska läkare finns inte en bråkdel så många här i vårt land som påstår sig vara det.Det handlar om människor från helt andra länder,Afrika exv.

Svara
Anna Haag
5 juli, 2017 at 18:28

Hej Ann-Britt! Det är helt sant. Men vi tillhör troligtvis den bråkdelen då vi gjort tester hos svenska läkare och tål inte mjölk. Men gluten äter vi hej vilt av. Emil har varit mjölkallergiker (eller vad man nu vill kalla det) sedan barn och jag gjorde mina tester för 10 år sedan. Därför äter vi mjölkfritt. Men alla gör självklart hur de vill och vill man äta mjölkfritt utan att man är allergisk ser inte jag något hinder i det, oavsett vilken föda man vill eller inte vill äta. Man får helt enkelt välja själv! Ha en fin sommar! ☀️ /anna

Svara
Per-Arne N. Mohn
5 juli, 2017 at 20:16

Hej. Kanskje ta nordvästra delen av Skåne nästa gång, Bjäre halvön med Båstad, Torekov, Ramsjö……. här är det en hel del flotta ställen att ta en fika på, och massa andra cylklister som säkert tar några km med er på flotta vägar. Välkomna ❤️

Svara
Märta
6 augusti, 2018 at 15:24

Kul att se mina hemmastigar på annans blogg 🙂 Här är verkligen jättefint att cykla!

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *