Close

11 februari, 2017

Helgens nördtips – vattenträning.

Kul med alla frågor kring förra helgens nördtips! Jag tänker be brorsan att skriva ett nytt inlägg där han svarar på era frågor så får ni svaren direkt av experten istället för mig.. Så passa på att fyll på med styketräningsrelaterade frågor där så har ni i alla fall en chans att få ett svar!

Idag tänkte jag berätta lite om en träningsform som är helt oberoende av väder och vind och nästintill tid på dygnet – nämligen vattenträning! Oftast använder vi ju oss av vattenlöpning under perioder där vi av olika anledningar inte kan springa. Men i våras fick ju jag upp ögonen för simningen och trots att jag egentligen tycker att det är sjukt tråkigt att stirra in i kaklet längd efter längd så måste jag villigt erkänna vilken fantastiskt bra träningsform det är. Speciellt för oss längdåkare som vill utveckla överkroppen i just stakning. Aldrig har jag känt mig så stark i överkroppen som när jag kombinerade simning och stakning (både på rullskidor och i stakmaskin, s.k. ski-erg).

Jag blev både rörligare (mycket tackvare crawl och ryggsim gissar jag) men också starkare i HELA överkroppen. Stabilare liksom.


Jag har turen att ha en granne som är f.d. simmerska som lärde mig grunderna i framför allt crawl när jag började ta mina trevande simtag i våras. Jag är långt i från fullärd, men nu kan jag ligga och crawla i över två timmar om så krävs. Det gör jag i och för sig inte särskilt ofta, utan mer kortare pass med några snabbare längder och tekniksimning (dvs där jag ligger och ”vevar” på en sida ett par tag innan jag byter) och jag är inte särskilt bra på min benspark men jag resonerar så att simningen gör jag framför allt för överkroppsträningen så det är helt ok!

Sen finns det en annan aspekt av vattenträning och framför allt simning, och det är att hjärtat får jobba lite annorlunda när man ligger horisontalt i vattnet. Dels skapar vattnet en tryckförädring i kroppen men sen kräver det horisontala läget att hjärtat måste arbeta annorlunda, det får inte hjälp av tyngdkraften. Och det gör hjärtat starkare i det långa loppet! Dessutom driver man puls på ett riktigt bra sätt där i vattnet samtidigt som det är väldigt skonsamt mot kroppen.

Vattenlöpning är ju inte heller något dåligt och att köra ex. 15s/15s (15 sekunder max-jobb och 15 sekunder vila) eller liknande intervaller är en otroligt bra träningsform (intervall) i vattnet som driver rejält med puls!

Så det får bli denna veckas nördtips för att förbättra styrkan i överkroppen för er som vill utveckla exempelvis stakningen. Och har man av någon anledning problem med att springa vanligt, ta en wetvest (eller skippa, du väljer själv) och spring intervaller i vattnet så kommer du få riktigt bra träning!

Ha en skön lördagskväll! Här väntar en italiensk middag med egentligen så många rätter som man vill, vi brukar stanna vid fyra; sallad, soppa, pasta och en secondo.. Och ibland en efterrätt i form av färsk frukt eller en ostbricka om man nu kan äta det!

So long,

Anna

2 Comments on “Helgens nördtips – vattenträning.

Kattis Plöen
11 februari, 2017 at 21:52

Underbart att höra Anna. Du är en envis person och behöver inte mycket mer innan det sitter där. Styrkan har du redan. Har lite nya övningar vi kan köra nästa gång du hakar på mej på badet. Var det någon som sa Vansbro????

Svara
Ulrika
11 februari, 2017 at 23:33

Kul att höra om simningen. Simning har varit min huvusakliga träningsform det senaste året och jag märker vad den gjort för min skidåkning. Och lycka till och pepp inför VM!

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *