Close

17 december, 2016

Helgens nördtips – bästa skidåkningen runt om i världen?!

Här kommer mina tips på ställen jag varit runt om i världen och åkt skidor på, hoppas ni kommer bli lite inspirerade och boka en resa till något av ställena! Och har ni något att tillägga, shot! Läs och inspireras. 🙂

Davos

Måste ju så klart börja med detta ställe. Det förstår ni nog. 🙂

En schwezisk pärla, bara en timmes bilfärd från Zurich där man både kan åka bra längd-och alpint. Längdspåren utgår från de tre olika dalgångarna och det finns spår för alla och är man nybörjare finns det skidkurser mitt i byn där Langlaufzentrum ligger. Priserna är dock högre än generellt och byn är full av folk under jul och nyår och sista veckan i januari, men mot säsongsavslutningen i mitten av april kan man njuta av vacker vårskidåkning och i området finns det många toppturer för den mer erfarna skidåkaren. Bästa kaffet får man på Kaffee Klatsch och rykten säger att en av områdets bästa kockar finns på Hotell Seehofs restaurang.

Prisvärt bor man på Hotel Bündahof och vill man bo lite utanför allt och i bergen, kan jag rekommendera Walserhuus. En god pizza till överkomligt pris äter man på Palüda i Davos Dorf och en riktigt god stek får man på Buffalo Grill Steakhouse. Vill man på lite mer ståndsmässigt (och på ett av Davos äldsta hotell) ska man antingen bo på Stiegenberg Belvedere eller uppe i Schatzalp (dit man tar sig antingen gåendes efter stigar eller med ett kortare tåg, ca 300 höjdmeter ovanför Davos).

 

Seiser Alm, Italien (Alpe di Siusi)

På en plattå i Italien, ligger denna speciella by som mesta dels består av hotell och ett fåtal restauranger. Backarna är inget att skryta om, men passar nybörjaren eller familjen. Däremot är längdskidåkningen väldigt fin. Spåren går i böljande terräng på allt från 1800 m.ö.h. till den övre plattån där man åker på över 2000 m.ö.h. Man skryter om hur många soltimmar detta ställe har och den italienska maten gör ingen besviken. Hotellen finns i alla prisklasser och i februari går Moonlight Marathon som är precis vad det låter som, ett skidmaraton i månljuset med facklor längs hela banan. Vill man bo lyxigt och där landslaget har laddat inför mästerskap otaliga gånger, ska man välja Hotel Urtaler. Och det är det hotell jag själv väljer om jag åker hit, här laddade vi inför bl.a. OS i Socchi 2014. 

Vill man bo lite mer prisvärt finns Hotel Plaza där vi också har bott inför många mästerskap. Vill man bo lite mer spektakulärt ska man välja Hotel Goldknopf som ligger uppe på plattån på över 2000 m höjd och både backarna och spåren börjar bredvid hotellet. Det enda negativa kan väl dock vara att man har en ständigt uppförsbacke hem.. 😉 Lite enklare mat äter man hos Santer i botten på backen (har dock glömt vad restaurangen heter, den ligger precis bredvid vägen genom byn och backen går bakom själva hotellet (över en via dukt). Vill man promenera finns det gått om fina gångstråk och vägar upp i bergen. Solnedgången här är m a k a l ö s. Och prisnivån är mycket mer human än i Schweiz..

 

Whistler, Kanada

Är där jag fick vara med om det största man som idrottare kan få uppleva – nämligen att ta en OS-medalj och det gör att stället har en speciell plats i mitt hjärta. Längdskidåkningen är häftig, spåren går i storskog där man knappt anar himlen och på våren kan man se björnspår i de nydragna spåren. Mest känt är dock Whistler för sin alpina åkning som har allt. Över 200 nedfarter sist jag kollade… Skidåkning på höghöjd ner till lågland med allt vad det innebär. Och på våren skottar man bort snön i vissa backar för att få igång downhillcyklingen. Shopping och restauranger råder det ingen brist på och det är ca bara 1,5h bilfärd till Vancouver dit man flyger. Shoppar träningskläder gör man på Lululemon och bor bra gör man på Hotel Hilton som ligger precis vid backarna. Här kan man kombinera skidåkningen med golf om man väljer att åka hit sent på säsongen. Längdskidåkningen är dock en bilresa bort från Whistler (dock finns det säkert spår i själva Whistler också, men längdarenan vi var på under OS ligger ca 40 min bilfärd bort). Här finns alla stora kedjor så en kaffe på Starbucks efter en dag i pisten eller i spåret är aldrig fel. Prisnivån har jag ingen aning om, men Whistler är ett ställe att uppleva med familjen vintertid. Helt klart!

 

St Moritz/Pontrisina, Schweiz

är kanske mest känt som en jetset ställe med de allra lyxigaste hotellen och butikerna, men skidåkningen både utför och längd är bland de bästa jag har testat. I Pontrisina har jag laddad inför diverse mästerskap och nött både form och teknik på de fina spåren och bara över ”kullen” kommer man till St Moritz där trängseln och utstyrseln på folket blir helt annat. En kombination av dessa är perfekt, och vill man bo till lite mer humana priser ska man välja Pontrisina, där också längdåkningen har mer att erbjuda än i själva St Moritz. Dessutom kommer alpina VM gå av stapeln in St Moritz under vårvintern 2017. Här är det återigen dyrare än i ex. Italien, men jag tror ändå att Pontrisina ligger bättre i prisnivå än Davos och St Moritz. I mitten av mars går dessutom Engadin Ski Marathon här, ett lopp jag drömmer om att åka tillsammans med mamma (som vid över 50 år gammal äntligen lärt sig skejta!). Tänk på att om ni åker hit i januari kan det vara kallt. Riktigt kallt. Solen kommer bara över bergen mitt på dagen och många av spåren går långt in i dalgångarna vilket gör att solen inte når hela vägen ned… (Första gången jag och Charlotte åkte dit hade vi packat för noll grader och sol, och det blev inte varmare än -11 på hela veckan…). Hotel Bernina är ett lite enklare, men nog så fint, hotell som jag bott på när jag varit där. Flyg till Zurich eller München, man väljer på en närmare/dyrare resa eller längre/billigare resa.. Och ja, det är så klart dyrare att flyga till Zürich MEN kollektivtrafiken i Schweiz gör ingen besviken, så att resa med tåg och buss här är en fröjd, jag lovar er!

Silverstar, Kanada

Är den mest udda skidbyn jag någonsin varit i, och det säger en del… Byggnaderna är målade i alla dess färger, gärna gult och lila, och spåren snirklar sig fram genom storskogen och det känns helt overkligt att man är och åker på över 1800 meters höjd när träden är större än det största träd jag sett i Sverige. Här blandas spår för nybörjaren till världscupbanor och alpina backarna bjuder på alla olika utmaningar. Snödjupet är imponerande redan från tidigt i december och man kan inte åka därifrån utan att ha ätit en rejäl hamburgare och tagit en fika på något av de lite mer hippieinspirerade kaféerna. Jag bodde på Bulldog Hotel när jag var där, rummen var målade i alla möjliga färger och golvet schackrutigt. Maten typisk nordamerikansk men man kunde med lätthet både få mjölkfri och glutenfri mat. Servicen var på topp med andra ord! Dessutom finns där en hel del affärer och priserna är väsentligt bättre än hemmavid. Spåren är typiskt nordamerikanska med slingor man lägger ihop för att få längre spår, inte som här hemma där man har en 2,5km slinga till 15km slinga. Här gäller det att använda lite fantasi när man åker! Men möjligheterna är oändliga. Flyger gör man till Kelowna, misstänker dock att man bör mellanlanda någonstans för att komma dit. Jag tror jag flög via Heathrow och kanske Calgary för att komma dit. Här bör man dock hyra en bil för att ta sig på bästa sätt!

 

Livigno, Italien

Genom en tunnel kommer man ut bredvid en damm och på den andra sidan störtar det ned i en flodådra där nog inget vatten runnit på länge. Man följer dammkanten i ca 10 km och sen kommer man in i skatteparadiset Livigno. Det finns tre tillfarter/utfarter; en via tunneln från Zernez/Offenpass, en via passet från Bormio och en via passet från Pontrisina. Här sker skidåkningen i dalgången bredvid byn. Livigno ligger i en smal dalgång som sträcker sig ca 10 km, och spåren följer byn med några undantag. Skidåkningen är inte den roligaste, men höjden (över 1800 m.ö.h) gör att vi ändå är det och laddar emellanåt. Maten är top notch och kaffet lika så. För att inte tala om shoppingen. Bor bra gör man på Hotel Bivio men det finns otaliga hotell, så att finna ett prisvärt och bra boende är inget problem. Hur den alpina skidåkningen är vet jag inte riktigt, jag har aldrig provat, men däremot har jag kört x antal stavgångspass upp i backarna, så det verkar vara ok. 🙂 Här startar långsloppscupen varje år med La Sgambeda och om jag inte missminner mig tror jag den fd italienska skidåkerskan Mariana Longa bor där (kan vara Magda Genuin också..). Så vill man kombinera bra boende, god mat med shopping och lagom bra skidåkning är Livigno ett bra alternativ!

 

Apex & Mount Washington, Kanada

Inför OS i Vancouver var vi och tränade på lite olika ställen i Kanada och bland annat var vi på Vancouver Island, på en resort som hette Mount Washingtonpå både våren 2009 och gjorde den sista uppladdningen där inför OS. En samling gigantiska ”stugor” på en bergssluttning med nedfarter (alpint) för alla nivåer och längdskidåkning som är svår att finna någon annanstans. Men hur vi hamnade här från början har jag ingen aning om, för det fanns verkligen inget annat än dessa hus och skidåkning. Ska dock skydda mig själv lite med att säga att det kan ha funnits mer men jag var i en sån skidåkningsbubbla att jag knappt såg något.. Och Apex är ett annat unikt ställe i Kanada där vi var i 10 dagar innan vi åkte sista världscuptävlingen i Canmore innan OS i Vancouver. Men var det ligger eller hur man reser dit har jag faktiskt ingen aning om och under alla dessa år som gått sedan vi var där 2010 har jag inte hittat NÅGON sida med info om detta ställe! Dock var det fantastiskt fin skidåkning där, typisk nordamerikansk och vi var h e l t själva där. Gömda från omvärlden. Den perfekta uppladdningen.

Det får vara tipsen för denna gång, har jag glömt något ställe?

So long,

Anna

7 Comments on “Helgens nördtips – bästa skidåkningen runt om i världen?!

Thilda Ullström
17 december, 2016 at 11:41

Bra jobbat Anna!

Svara
sid
18 december, 2016 at 07:28

ska du skriva på skiinging sweden . lite mal påse men jag tänkte ta alla alpina ställen . samt att göra clip från alla ställen åxå . lite som michellin guiden . har nå andra projekt . bara höra av samt att ta betalt för PT via internet fixa skype funktion .. försöker väl svettat in längden sen men måste upp på 3000 meter först . ev kan du skriva å spara alla resenetioner filma vlog frånställern med datum märkingar kan jag klippa in loggan å frisera klippen sen vara bara noga med märkningen i so fall, gör som ni vill .

Svara
Isak Ahlbom
18 december, 2016 at 08:04

Har du åkt längdskidor i Lenzerheide?
50 km spår på 1500 höjdmeter, ständigt kuperat, anspråksfullt och otroligt vackert. Två dalar från Davos. Ett måste för alla längdnördar!!

Förresten hur kör man på en timme från Zürich till Davos? Kör du alltid 200km/h? 😉

Svara
Anna Haag
18 december, 2016 at 09:05

Jag har åkt där, både tränat och tävlat! Otroligt vackert! Och nja.. kör väl inte jämt i 200km/h. 🙈😂 Mer ca 2h från Zürich är nog mer rätt, och bästa tipset är tåget! Grymt smidigt! Ha en skön fjärde advent! /anna

Svara
Ann-Britt Hellborg
18 december, 2016 at 18:26

Det är så roligt att läsa om er! Hoppas att det fortsätter i samma fina spår som det börjat.Jag åker Orsa till jul där jag har min mamma. Hon är gammal nu ( 91) men hänger i.Det ser ut att vara jättefint starkare men hörde att detsamma bli tö.Ha en fin jul!

Svara
Håkan Olsen
19 december, 2016 at 07:48

Whistler och Vancouver, som BC i sin helhet, är fantastiska ställen. Det mesta finns här. En häftig stad, och vildmark, inkl. Vancouver Island.

Förövrigt har din säsong börjat positivt, skoj.

Svara
Jan Gunnarsson
20 december, 2016 at 20:41

Super tips. Bugar å tackar. Kanske de får bli 50års presentresan som får gå till något av dem.

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *