Close

23 november, 2016

Den perfekta starten på träningsdagen!

Det finns ett mål på dagen som jag inte kan vara utan. Som jag med lätthet lägger ned allt för mycket tid på och som redan som barn längtade till. De där långsamma lördagsmorgona med Melodikrysset och pappas äggröra och mammas bröd och en stor kopp te. Frukosten. Min favorit på dagen. Och kan man få en bättre start på dagen än att får börja äta det man älskar mest? Mina mellanmål är kopior på frukosten, om än i kanske lite mindre format, så ja, jag älskar mellanmålen också…

Hotellfrukostar i all ära, men i och med att varken jag eller Emil tål mjölk, brukar de vara rätt torftiga för oss. Så i våras när vi drog till LA för vår årliga vårsemester, struntade vi i att boka ett hotell med frukost. Även när vi var i New York året innan skippade vi det, och tog i stället seden dit vi kom. En grab-and-go-oatmeal blev vår dagliga frukost i The Big Apple. Men till LA hade vi fått tips på ett ställe som skulle ligga bra till i St Monica, och redan första dagen letade vi oss dit. Tipsen kom från inga mindre än alpinisterna Maria PH och Jessica Lindell Vikarby som hade tillbringat ett par dagar i LA när de laddade inför VM för något år sedan. Stället hette Urth Caffe och jag misstänker att ni som varit där, vet precis vad det är för ställe jag pratar om. Ett ganska litet ställe (i alla fall det i St Monica) med makalöst gott kaffe. Och efter att vi hittat dit första dagen, hamnade vi där resterande 7 (!) dagar i rad för frukost. Ibland sprang vi dit, ibland tog i vi bilen och någon dag promenerade vi dit. Försökte vara där kring sju, innan anstormningen av folket anlände. Kön gick hela vägen ut på gatan och man fick vänta länge på sina grejer om man missade tiden. Så vi var nog. Tog bordet ute på terrassen, med ryggen mot väggen och utsikten mot vägen och alla bilar. Varje dag beställde vi detsamma; oatmeal w. fresh banan and strwaberries, soymilk on the side with some acne sugar and granola, non-fat banan muffin and (detta var det viktigaste!) an italian cappouchion. Emil tog någon morgon en omelett också, men gröten..! Ja,, ni hörde rätt – GRÖTEN – den var kanske den godaste jag någonsin ätit. Och jag som ätit gröt hela mitt liv. Och aldrig varit någon särkilt fan av det. Och sen an italian cappouchion – om ni tar en soppskål, fyller halva med espresso och en fjärdedel med skummad mjölk (soya) och den andra fjärdedelen med ljummen soya, så får ni detta mästervärk. Gick på moln i timmar efter att ha startat morgonen på detta sätt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Urth Italian Cappuccino – close up!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Urth Italien Cappuccino.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fokuserad herr Jönsson som antagligen letar nån information om vad vi nu diskuterade för ögonblicket..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Oatmeal.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Urth Coffe frukost – omelett, gröt, kaffe…

 

Så när jag återigen fått upp ögonen för gröten i LA, har jag under året provat mig fram för att finna den perfekta gröten till frukosten. Och nu ni, nu har jag funnit den! Den som gör att jag står mig på hela morgonpasset, som gör mellanmålen lite mer intressanta och som attraherar fler smaklökar än de där gråa, trista som den vanliga havregrynsgröten gör. Så här – låt mig ge er mitt bästa frukost/mellanmål/kvällsfika tips!

 

——————

Overnight Oatmeal (1 port.)
1 dl havregryn
2-2.5 dl soyamjölk/mandelmjölk
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
en uns vanlijsocker

lite russin

… lite salt till uppkokningen

Blanda gryn och kryddor och rör sedan ned mjölken i en kastrull, sätt på lock och ställ in i kylskåpet. På morgonen – ställ det på plattan på medelhög värme och rör konstant tills det har börjat bubbla lite i det. Dra det från plattan omgående och låt vila en stund.

Tillbehör
1 äpple
1 banan
blåbär/hallon
soyamjölk eller mandelmjölk
russin eller annan torkad frukt

Skär frukten i lagom små bitar och tina bären. Häll upp den varma gröten i en större skål och ha på frukten och strö sedan över russinen. Ha i lagom med blåbär/hallon (dessa kan med fördel också blandas ned i gröten direkt!). Och sedan lite extra mjölk.

————–

Ät och njut! Och glöm inte det stora vatten glaset och koppen med te. Sen är frukosten fulländad! Helt enkelt den perfekta starten på dagen.

—————–

Nu är det dags för mig att slå ihop datorn, invänta Emil som är på massage i huset bredvid och gå och uträtta de sista ärendena inför Kuusamo. Vi är kvar i Funäsdalsfjällen och åker raka vägen härifrån i morgon till Östersund och flygplatsen där planet väntar som ska ta oss till Finland och Kuusamo. Jag har varit lite trött ett par dagar efter helgens tävlingar, men idag körde jag lite intervaller och fick med mig en skön känsla igen så det tar jag med mig när jag packar ned landslagskläderna för årets första tävlingshelg i den vita (och numera även BLÅ!) tävlingsdräkten! Sprinten är på lördag och jag kör 10 km klassiskt på söndag, starten är relativt tidigt så håll utkik om ni vill kika.

Och ni – alltid blir jag lika glad när jag läser era kommentarer. Fortsätt med det, det blir så mycket roligare! Och information om klubbmedlemsskap och kläder och liknande kommer – håll utkik!

So long,

Anna

6 Comments on “Den perfekta starten på träningsdagen!

Göran Hellman
23 november, 2016 at 16:28

Tack för frukost tipset..det ska jag prova.har bara kört fiberhavregryn dom senaste åren, i min jakt på att komma under 2 timmar på kortvasan. (2.15 iår) Att jag är rankad topp 20 på OS-grenen 60-ligg 50m.+jobbar på Midroc i stockholm är en annan historia..men hör gärna av er om ni ska börja med skidskytte😃 Mvh Göran Hellman

Svara
Astrid
23 november, 2016 at 22:48

Åh tack för gröttipset!! Har ätit samma havregrynsgröt så länge nu, kul med nåt nytt! Stort lycka till i helgen 🙂

Svara
Kerstin
25 november, 2016 at 16:06

Ni har missat den bästa grötsmaksättaren, men här kommer den. Klipp ett fikon i små bitar och låt det koka med från start. Tar gröten till ännu en ny nivå!

Svara
Anna Haag
27 november, 2016 at 13:34

Tack! Det ska jag prova i morgon bitti! 🙂

Anna

Svara
Emma Ivarsson
30 november, 2016 at 17:31

Älskar dina inlägg Anna! Mycket energi och inspiration 😀

Svara

[…] tak. En annan gröt som jag hittade recept på och som jag ätit många gånger sedan dess är havregynsgröten som Anna Haag tipsade om för någon vecka sedan. Jag som har lite svårt när det blir för mycket […]

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *