Close

4 november, 2016

Grön höstsoppa

Vilodagar tillbringar jag ju allt som oftast hemma, men att ligga i soffan hela dagen och titta på tv eller surfa runt är inte riktigt min grej. Inte hela dagen i alla fall. Har jag en bra bok dock, då kan jag vara okontaktbar tills jag har läst ut den. Istället pysslar jag på i köket. Kan tillbringa timmar för att förbereda en måltid, men jag älskar lika mycket att fixa något lätt på en kvart som är lite roligare och smakar bra. Och så som vårt liv ser ut, är det viktigt att maten just fixas snabbt. Och helst ska den ju vara god. Innehålla allt vad vi behöver (kolhydrater, protein och fett) och attrahera ögat.

Något jag ofta gör på vilodagar (tycker inte att det är nog med mat på en träningsdag) är just soppa. Det och en nybakt limpa eller frallor. För er som följer mig på instagram (@annahaag) kanske har sett att jag här i höstas fick en surdeg av Ida I, och sedan dess har jag bakat för fullt. Än roligare är det sedan jag fick en riktig bakmaskin av familjen när jag fyllde trettio – herre gud vad mycket lättare det blir då!

Ska ge er lite tips på mitt grundrecept och olika adderingar jag brukar använda mig av senare, för idag tänkte jag tipsa om just den där perfekta vilodagslunchen – en grön soppa!

SPENAT OCH ÄRTSOPPA

förberedelse5 MIN

koktid 10 MIN

total tid 15 MIN

serveringar 4

En fräsch grön soppa, lika god på hösten som på våren! Servera gärna med knaperstekt bacon eller lufttorkad skinka och ägghalvor i soppan tillsammans med ett gott bröd. Man kan med fördel strö på lite riven parmensan över soppan och servera med lite creme fraiche eller kvarg.

ingredienser

•1 påse fryst eller färsk spenat

•1/2 påse frysta ärtor

•2 pressade vitlökshalvor

•4 dl vatten

•1 msk buljong (Renée Voltairs grönsaksbuljong)

•½ citron (eller citronsaft på flaska)

instruktioner

1 I en stor kastrull, låt spenaten tina långsamt samtidigt som du rör runt. Efter en stund, pressa ned vitlök och häll i citronen. Fortsätt röra runt och låt den tina (eller om du har färsk spenat, tills den är lagom mjuk).

2 Ha de frysta ärtorna, vattnet och buljongen och koka upp.

3 Låt småputtra i ca 10 min.

4 Ha i soppan i en blender eller mixa med en stav mixer. För tunnare konsistens, tillsätt lite mer vatten..


Och servera sedan varm med tipsen ovan – smaklig spis!


Ät och njut och må gott! Älskar soppor när vädret är som idag; snöblandat regn, grått och trist och så där halvkallt. Allt är bara grått och jag vill inget annat än att bara dra för gardinerna och tända ljus. Jag passar på att göra det mellan passen och sen ett mellanmål innan dagens andra pass. Idag blev det dock en klassisker till lunch; ris och köttfärssås. Kan aldrig slå fel! 🙂

So long,

Anna

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *