Anna & Emil

OnsdagsOrd – ”Kom igen nu!!”

Postades onsdag 3 februari, 2016 kl 09:07 i Anna Haag av Anna Haag

”Nu jävlar kör du – visa vad du går för – kom igen nu”. Eller ”jag tror verkligen på dig, gå ut och gör ditt bästa – bara kör”. Två meningar som i grund och botten betyder detsamma, men som kan tolkas så olika. Som kan peppa så olika. En person blir pepp och taggad till tusen av det första, en annan stressad, pressad. En annan känner krav utifrån på den andra meningen. Och en annan blir upplyft av att få höra att någon tror på hen.

Att vara ledare, eller en person som sitter på en roll där man ska peppa och motivera, har det inte lätt. Speciellt om man är ny eller inte känner sina adepter bra. Det är så viktigt att lära känna dem, förstå vad som peppar och vad som knäcker. Vissa ledare är bättre än andra på just detta. Jag har, under mina år som aktiv, varit med om alla typer av ledare. Alla med olika sett att leda, och alla olika bra på att peppa. Vissa var bättre när det verkligen gällde, medan andra inte alls klarade av att få fram det där lilla sista hos mig när det väl gällde.

I grund och botten handlar ju allt om mig, ett par ord ska ju inte göra från eller till. Men ibland gör det det. Och det måste man vara medveten om som ledare.

För mig personligen är det viktigt att känna glädje när jag står på startlinjen. Inte så att jag ska stå och skratta, fnittra och fjanta runt. Utan en ren glädje som kommer från att jag älskar det jag gör, älskar att åka skidor och älskar att utmana mig. Och det behöver jag få de människor som finns runt omkring mig att förstå. Och det har jag!

  
Jag och Emil plockar fram det sista ur våra kroppar med olika motivationsmetoder. Jag blir peppad av att folk tror på mig, men tycker inte jättemycket om att axla ett favoritskap. Vad är skillnaden kan ni då tänka?

För mig är skillnaden enorm. Att ni tror på mig betyder att jag har möjlighet att göra det jag älskar, på det sätt jag vill. Om jag har ett favoritskap så måste jag bevisa något, och då kan ibland den där glädjen jag känner för att tävla naggas i kanten. Det är något jag är medveten om, och jobbar på. Men undviker också att läsa ex krönikor, artiklar, reportage eller andra saker där jag kan läsa mellan raderna att folk ”kräver” att jag ska lyckas. Istället läser jag de peppande kommentarerna om att ni tror på mig, och suger åt mig av all energi det ger. Energi som blir glädje att göra det jag älskar!

Så tänk på det om ni är coach, eller ledare, eller i en roll där ni kan påverka. Försök förstå hur er adept blir motiverad, vad som motiverar, och motivera på det sättet. På så sätt får alla ut max och får njuta av att göra det de älskar. Sånt är så viktigt! För vad är vi om vi inte får göra det vi älskar? Jag är ingeting i alla fall.

Så jag tar åt mig av er pepp, hoppas att ni kan lära känna er själva bättre och kanske utvärdera er själva lite – ”vad gör mig motiverad?” och sen berätta det för er coach, eller era föräldrar eller respektive. Det blir så mycket enklare att peppa då, jag lovar!

So long,

Anna

Psst – jag tänkte skriva några rader om lite olika tankar var och varannan onsdag, vad tror ni om det?

 

10 kommentarer till “OnsdagsOrd – ”Kom igen nu!!””

 1. Bo Bergstedt skriver:

  (-: (-: (-:

 2. Malin skriver:

  Jag älskar dessa inlägg, jag blir så inspirerad och glad av dina ord du skriver. Ja ja gärna, fler onsdagstankar!

  Och om jag ska berätta vad jag blir peppad av, är det dig! Trots att du står på skidor och jag sitter på hästen.

  Kram

 3. Ann S skriver:

  Hej Anna! Så otroligt inspirerande och intressant att följa din blogg och ert (idrotts)liv. Flera av mina elever i kurserna Träningslära och MentalTräning följer dig 👍🏼. Jag lyssnade på din pod igår med Petra från Aftonbladet och fastnade för flera saker. Men ett ”citat” som ringer i huvudet än idag är det du sa om kroppsideal och att vi stöps i en form. Du har inte möjlighet att formulera det i skrift och skicka till mig :) skulle vars guld i diskussionen om kroppsideal jag har i kursen idrott och hälsa1. Med vänlig hälsning, Ann S

  • Anna Haag skriver:

   Hej! Vad kul att du (och din elever!!) gillar det jag skriver. Alltid lika roligt med feedback. Poden spelades in i november, så jag minns inte exakt vad jag sa.. Så det kan bli lite svårt att plita ned. Men maila mig via kontaktformuläret på sidan så ska jag se vad jag kan göra! 😊 Må så gott, Anna

 4. Jörgen skriver:

  Skriv så mycket och så ofta du kan! Du är inspirerande.
  Alla behöver pepp på något sätt. För egen del vill jag helst inte bli tilltalad på något av sätten du skriver om. Jag vill bara ha lugn och ro och stänga ute omvärlden helt och hållet. In i bubblan!
  Det gäller att ha en bra dialog och ömsesidig förståelse mellan ledare och aktiva. Peppen och den mentala biten kan nog ha lika stor betydelse som fysiken!

  • Anna Haag skriver:

   Hej Jörgen! Precis så är det, alla vi finner drivet och motivationen via olika vägar och alla måste accepteras och uppmuntras. Och ja, den mentala biten med pepp och allt vad det kallas är en vital del av det slutgiltiga resultatet.

   Anna

 5. Petra skriver:

  JAG TROR PÅ DIG! :)

 6. Filippa skriver:

  Intressant inlägg!! :) Vore superkul om du fortsätter med detta!

 7. Linn skriver:

  Jag tror på dig! Och det gör jag just för den kärlek du visar till din sport, den kommer du gå långt på :)

  Tack för inspirerande läsning!

 8. Anne skriver:

  Bra vinkling på det. Ja som med livet i övrigt passar det in med. Både du och Emil sprider fighting spirit. Kollat på tv när det visats hur ni alla tränat i skidlandslaget o lite annat. Intressant för då får man en helt annan aha när ni själva berättar. För som ibland annars vid tävlingar kan jag tycka svish svish varför intervjuade de med de där upprepade knas frågorna. Ja jag vet det är deras jobb på tv, men lite ah pinsamt låt dom vara allt kan man inte svara klockers efter skidat som attan. Vi hejar på er så det så oavsett!! kram

Lämna en kommentar