Close

30 januari, 2016

Helgens nördtips v.4

Helgens nördtips

Helgen igen, himmel vad fort det går! Följer SM via Vinterstudion och hoppade fram Jonna till SM guld idag. Eller nej, det kanske jag inte gjorde. Men jag hoppade allt vad jag kunde och kanske kände hon det lite i alla fall. Haha! Alltid lika kul när tjejer som Jonna, som varit med oss ute på läger och som man sett under de senaste åren, får till det. Får det där genombrottet som behövs för att självförtroendet ska komma och då kommer också fler resultat. (För att inte tala om Sanna Kallurs comeback idag.. Det är gåshud de lux!).

Vi är ju till fjälls. I natt blåste det så det ven i knutarna och fläkten stod och slog så det stod härliga till. Men nu skiner solen från nästintill klarblå himmel, även om vinden fortfarande viner en hel del. På morgonens tur med mamma och pappa höll vi oss i skogskanten, skyddade från vinden i nydragna spår. Sånt är rekreation för själen alltså!

   

Så vad blir helgens nördtips då? Behöver lite mer tips vad ni vill ha för tips?!

Helgens tips blir i alla fall lite av detta;

Vett & Etikett i skidspåren

Saxning

Det händer ju mer ofta än sällan att skidorna släpper i mer eller mindre branta backar. Och när de släpper, behöver man ju börja saxa. Alltså man sätter ut skidorna i ett v och börjar gå-jogga på skidorna. Och då går man alltid ur spåret och saxar bredvid. Inte i spåret!

  
Långsamma vs snabba skidåkare

Generellt gäller; snabbare skidåkare åker om långsammare åkare. Långsammare åkare stannar i spåret och snabbare åkare åker om utanför spåret. Den enda gången som det kan frångås är om elitåkare kör intervaller eller race, då kan vi vara lite sådär otrevliga och ropa ur spår. Men det undviker vi så ofta vi kan, för det ställer oftast till mer problem än något annat.

Utför vs nedför i samma spår

Om det endast finns ett klassiskt spår, där man både åker uppför och utför, så kliver de som åker utför ur spåret så att de som kommer uppför får stanna i spåret. (Detta är dock en diskussionsfråga, men vi elit anser att man gör så här då vi inte vill bli avbrutna när vi åker uppför. Pappa höll dock inte riktigt med mig..) 

Utförsåkning

Är man osäker när man åker utför, kliver man ur spåret för att inte förstöra det dragna spåret. Och är man osäker utför så är det bra att öva lite emellanåt; vara mjuk i benen, ploga och sladda när det krävs. Det är när man spänner sig som det kan göra ont att ramla. Men är man bara mjuk i kroppen gör det sällan ont att ramla. Om det inte är is där man råkar landa.

Skejt

Skejtar gör man alltid på den rullade ytan mellan spåren, och undviker så gott man kan att kliva över de dragna klassiska spåren.

Drickapaus/samtalspaus

Stannar man för att dricka eller bara ta en paus, kliver man ur spåren (både klassiska och skejtytan) så gott man kan för att inte hindra andra åkare att passera.

Det var det för nu.

Vill ha några mer tips eller trix? Vad har jag glömt under de senaste veckornas tips å tankar?

So long,

Anna

6 Comments on “Helgens nördtips v.4

Elin
30 januari, 2016 at 16:00

Jag skulle tycka det var roligt med lite tips inför tävling. 🙂 Angående träning dagen/dagarna innan och vad som är bra att äta i samband med tävling.

Svara
Kent Johansson
30 januari, 2016 at 16:05

Hej Anna!

Tack för dina nördtips och ditt bloggande!

Jag har en fråga under nördkategorin. Om jag kan lägga max 6 pass i veckan på träning med målet att bli en bättre skidåkare hur tycker du jag skall lägga upp det då. Jag tänker hur mycket hög resp lågintensivt man skall köra, styrka, rullskidor, löpning osv Är det bättre att staka i rejäla uppförsbackar än att köra gymstyrka tex. Tilläggas bör kanske att jag är 53 år.

Tacksam för svar!

Ps. du är mycket snyggare än Emil. Ds

Svara
Birgit
30 januari, 2016 at 20:01

Jag har ganska nyss hittat hit och det är så roligt att läsa det du skriver.
Jag har två döttrar som åker skidor och den ena har väldigt lätt att frysa om fötterna, särskilt när det är ner mot -10 -15 – några tips på det?
Gärna tips på bra mat/mellanmål etc, särskilt innan tävling och på själva tävlingsdagen.

Svara
Rebecca
31 januari, 2016 at 18:54

Hej!
Jag skulle tycka att det var kul om du ville tipsa lite om mental träning, eller bara berätta om hur du gör, tex. i nervösa situationer. Jag tränar och tävlar på rätt hög nivå men i en annan sport, och har en tendens att alltid jämföra mig med andra så mycket. Har ofta svårt att vara riktigt nöjd, både på träning och tävling, för jag tänker ofta att andra gjort bättre ifrån sig. Men det är ju inte roligt att hålla på så, och jag vill gärna kunna komma ifrån det ”tänket”. Så det får du gärna tipsa om 🙂

Lycka till med resten av säsongen och hoppas ni piggnar på er snart!

Svara
Emma
31 januari, 2016 at 19:09

Hej Anna! Din blogg är superinspirerande!!
Jag idrottar, likaså ovan, på en hög nivå, men i en annan sport och jag skulle också vilja ha tips på mentala strategier som du använder dig av på träning och tävling. Jag blir lätt stressad och nervös i nya sitatuationer för att jag sätter för hög press på mig själv. Har du något bra tips på hur jag ska hantera det?
Krya på er!

Svara

[…] vecka 4 (vett och etikett i spåret) , […]

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *