Close

16 januari, 2016

Helgens nördtips

Kylan verkar ju ha tagit sitt grepp om Sverige, även Malmo har fått snö och minusgrader. Och minusgrader där nere är bra mycket kallare än här i stan (Östersund). Det är ett som är säkert. Men att det är kallt stoppar ju inte att vara ute så länge man klär sig rätt. Och tänker rätt..

Jag har ju ett tidigare nörd-tips inlägg berättat lite hur jag klär mig, lager på lager är a och o men att klä sig rätt gör också att man slipper den där hemska smärtan när värmen kommer tillbaka i de iskalla fingrarna eller tårna som man alltför ofta lyckad förfrysa. Hua. Så tänk på det, att vara rätt klädd är verkligen a och o! Och tänk på att vid kyla handlar det om att täcka så stora delar av kroppen som möjligt och textiltejp kan vara bra för att skydda extra utsatta kroppsdelar eller hud. Att tejpa exempelvis örsnibbar, näsan och kinderna kan vara klokt. Speciellt om man har glasögon på sig, så kan det vara bra att ha en tejpbit där glaskanten vilar mot kinden.

  
Tillbaka till den här veckans tips!

Tips 1 – skydda luftvägarna

Men något man SKA vara försiktigt med vid kyla är luftvägarna. Alltså näsa och mun. Att tävla och träna med ex buff hjälper till viss del, men bäst är en sk andningsmask. Själv använder jag en Airtrim, och det har jag gjort de senaste femton åren. Direkt om det är kallare än -10 använder jag den, alltid vid lugna pass. Egentligen skulle jag behöva använda den även vid intervallerna, kruxet är dock att den är lite tyngre att andas i och dessutom behöver man ju ta av den om man ska spotta eller fräsa eller sånt där annat fräscht som vi skidåkare gör alldeles för mycket.. Men är det kallt så funderar jag alltid en extra gång om jag verkligen ska köra intervaller, och gör jag det så är masken på. Mer eller mindre… Har dock aldrig tävlat i den, eftersom jag försöker undvika att tävla när det är för kallt! Tävlingsgränsen går vid -20, men jag har tävlat vid -23 någon gång. INTE smart.

Det bästa med den här masken är att den täcker mun och näsa. För luftvägarna i både näsa och mun är lika känsliga. Det är lätt att glömma bort, att man bara täcker munnen och tänker att det är nog, men även näsan behöver skydd mot kyla. Tänk på det!

Airtrim har också olika filter, med mer eller mindre luftgenomsläpp för kallare eller hårdare träning (mer ventilation).

Tips 2 – inomhusträning för överkroppen

Något man kan passa på att göra när det är lite kallare är att köra några fler pass inne på gymmet. Gissningsvis är det fler som tänker så, och konditionsmaskinerna är kanske fulla. Varför inte köra ett extra styrkepass då? Fokusera på exempelvis bålen eller överkroppen? Köra magövningar tills man inte orkar mer. Och sen köra några set till. Alltså inte maxa i vikter, utan i reps? Då är redcorden (som jag ju också givit tips om förut, i ett äldre inlägg) toppen. Där man man mata på övning efter övning tills man inte orkar mer. Vila lite, och sen upprepa. Sätt på er pulsklockan så ska ni se att ni driver rätt bra puls på den också..! På insta kommer jag vissa fyra övningar man kan köra i ett svep. Dock upp-speedat gånger ca 10. ?

Har ni inte provat SkiErg (stakmaskinen) tycker jag verkligen ni ska prova den. Här kan ni se hur det kan se ut när jag kör. (Och vårt absolut bästa rum i HELA huset ?)  Det är kanske inte superkul att köra på den, men dela upp det i exempelvis intervaller eller sätt som mål att staka 5000 meter på så snabb tid som möjligt. Ett tips är att värma upp 5-10 minuter och sedan ge allt i olika typer av intervaller: 3 min MAX – 3 min vila – 5 min 45s MAX/15s vila – 3 min vila – 5 min 30s MAX/30s vila – 3 min vila – 5 min 15s MAX/15s vila 

Prova er fram vad som passar er!

Må så gott nu när vintern ÄNTLIGEN har kommit!

So long,

Anna

5 Comments on “Helgens nördtips

Helena
16 januari, 2016 at 11:26

Har du också gått på myten Anna:-)
http://www.aftonbladet.se/vader/article12107024.ab

Svara
Johanna
18 januari, 2016 at 10:20

Hej Anna!

Tack för allt du delar med dig av på bloggen-jättekul att läsa för ett skidfan! Och jag hejjar förstås också alltid på er när ni tävlar i spåret!
Jag har länge lagt märke till att det verkar vara nåt tjall på bloggen, när du lägger ut nya inlägg försvinner ett eller flera av de just föregående. Sålänge man håller bra koll på uppdateringarna är det ju lugnt men tråkigt ifall man har missat att läsa nåt som försvinner. När du har tid efter säsongen eller så kanske du kan kolla upp om det går att fixa. Jag vill läsa allt 🙂

Svara
Anna Haag
26 januari, 2016 at 15:38

Ja, vi vet. Vi jobbar på det och hoppas att det snart löser sig! Tack ändå för påminnelsen! /anna

Svara
Filippa
19 januari, 2016 at 19:04

Wow vilket fint hemmagym ni har! (videon du länkade)

Svara

[…] vecka 2 (kyla & inomhusträning), […]

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *