Close

8 april, 2015

Alaska

Sitter på flygplatsen i Chicago där vi har mellanlandat på vår resa hem från USA. En oförglömlig resa. Minst sagt. Vi som tyckte New York var häftigt, men det var verkligen i n g e n t i n g mot Alaska. Vilket ställe!

Eller, vilka människor! Kikkan Randall och Jeff Ellis. Kan man ha bättre värdar och guider? Men hur hamnade vi egentligen i Alaska?

För att göra en lång historia kort; vi träffade Kikkan för ett par år sedan, bestämde att hon skulle komma över och träna med mig. Återkom 2 år i rad. Under hela denna tid, bjöd Kikkan och hennes man Jeff över oss. Varje år. Men vi hade så mycket för oss. Fullspäckad kalender året om, så vi fick aldrig ihop det. Fick inte in det.

Men så i höstas bestämde vi oss. Nu åker vi över. Till våren är det ingen återvändo. Alaska – here we come!

Så i i februari bokade vi resan över, passade på att se New York när vi ändå var ”over there”, och så drog vi iväg. Ganska svårt att packa dock, då New York och Alaska är rätt skilda i både klimat och livsstil. Så vår packning var rätt blandad. Lite av varje. Täckbyxor, dunjack, vårkappa, tunna tights. Skidpjäxor. Finskor. Rätt spännande att packa på det sättet, eftersom ingen av oss visste vad som väntade oss.

New York vet ni ju redan hur vi upplevde, men Alaska. Oh my. Helt fantastiskt. Själva staden Anchorage var en typisk amerikansk stad med breda vägar rakt genom staden, kantade av stora butiker som Walmart och Casco och gigantiska parkeringsplatser. Däremellan alla sorters restauranger. Skillnaden var bara, att om man vände sig om, var hela staden omringad av snötäckta berg. Och där det inte vare berg, kom oceanen in. Påminde nästan lite om de norska fjordarna. Men med gigantiska skillnader i ebb och flod.

Småbilar som Golf och Fiat var lätträknade, mer än varannan bil var en Subaru och resten var gigantiska truckar. Den ena större än den andra. Med egendesignade registeringsskyltar. På Kikkans bil stod det ”XC4US” = crosscountry for the US. Rätt coolt.

Precis som i Sverige, eller i alla fall i Östersund, så hade det varit en klen vinter. Nere i själva Anchorage var det ingen snö alls. Men ju högre upp man kom, desto mer snö blev det. Och eftersom Kikkan är uppvuxen i staden och Jeff har bott där i över 8 år, så kan det terrängen rätt bra (det var en underdrift..). Så det tog med oss på det ena äventyret häftigare än det andra.

Vi har hunnit med allt från squash till fotboll till frisbee golf till helikoptertur och alpinåkning till topptur och grillning på en solslänt alldeles ensamma på en bergstopp. Och långa frukostar. Den ena bättre än den andra. Ena dagen med svenskt tema, andra med amerikanskt. Och allt däremellan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_2953

IMG_2987

IMG_4312

IMG_3055

IMG_3105

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och intressanta diskussioner om hur USA funkar. Jeff som kommer från Kanada, kom ju in i landet utifrån och det är välidgt intressant att diskutera sånt med både Kikkan och Jeff. Och såklart skillnaderna mot Sverige. Man kan fortsätta i all evighet.

Kikkan och Jeff var verkligen de bästa människorna man kan tänka sig. Att bo hos någon i 8 dagar, utan att en enda gång känna sig obekväm. Bara enormt välkommen. Helt amazing som man säger over there. Jeff som var skidåkare som ung, satsade på de korta distanserna i löpning (100-200-400m) kring 20-års åldern och uppåt. Gick på universitet i USA för just det, och sadlade sedan om, eller rättare sagt, tillbaka till längdskidåkningen och satsade mot OS i både Salt Lake City och Vancouver. Idag är det honom ni hör i alla intervjuer efter målgång på världscupen! 🙂 Snacka spännande liv! Nästa gång vi åker över till dem, ska jag göra en intervju med honom i podden, om hur det är att gå från skidåkning till löpning till skidåkning och sedan jobba med FIS samtidigt som ens fru är ute och tävlar.

Denna gång tog vi oss dock ett snack med Kikkan om allt mellan himmel och jord, och det kan ni lyssna på i morgon, torsdag, i podden. Ladda ned på Itunes eller PodCaster!

Kikkan är inte bara en fantastisk längdskidåkerska, hon är också otroligt engagerad i hälsofrågor och att få unga tjejer att fortsätta idrotta. Dessutom är hon åkarnas representant i FIS, vilket är ett mycket större åtagande än vad man kan ens gissa!

 Snart lyfter planet, så jag hinner inte skriva så mycket mer, men var så säker, det kommer mer!

Glöm inte bort att lyssna på podden i morgon, kommer ut strax efter lunch tror jag!

So long,

Anna

PS. Om ni vill se mer bilder, hojta till. Har ca 1000 st. Haha!

3 Comments on “Alaska

Astrid
9 april, 2015 at 10:17

Ja visa jättegärna mer bilder, ser så sjukt härligt och häftigt ut!!

Svara
Sandra Mäenpää
9 april, 2015 at 11:17

Joo mera bilder!! Tack för en inspirerande podcast 🙂 Hälsningar från Finland

Svara
Erik W
9 april, 2015 at 14:35

Kul att få rapport från Alaska! Man blir nostalgisk. Misstänker att ni inte åkte upp till Fairbanks, men det verkar som ni hunnit med en hel del annat!

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *