Close

5 september, 2014

Det där med kosten, del 3 – slutklämmen

Kommer ni i håg Cribs? Det där tv-programmet som sändes på MTV där dom åkte runt och tittade på den ena lyxkåken efter den andra, ägda av mer eller mindre kända människor. Garaget skulle alltid visas upp, lika så kylsåpet. Och av någon anledning brukade det ofta ligga ofanliga mängder av en specifik grej där. Riktig produktplacering skulle man nog kunna säga.

Fast nu blev det sidospår igen. Fattar inte varför det alltid blir det. Skriver ju bara det jag tänker, så det är väl ett bevis på hur spretiga mina tankar var.

Det jag skulle komma till var, är att vad man har i kylskåpet säger rätt mycket om vem man är. Jag tänker inte visa en bild på vårt kylskåp, utan mer säga vad vi inte klarar oss utan och vad som är basen i vår matlagning.

I vårt kylskåp finns alltid: Någon form av havredryck eller soygurt, ett paket ägg, bacon, sylt burk, smör och kaviar.

I vårt skafferi finns alltid: Mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt, olivolja, glutenfri pasta och en ensam burk med tonfisk som jag aldrig kommer mig för att använda. Och en massa korn, flingor, nötter, kokosfett och kokossocker.

Dessutom finns det ofta en chokladbit, äpplen, bananer och avokado hemma. Med dessa ingredienser välkomnar hemmet oss med när vi kommer hem från våra resor, så då gäller det att använda lite fantasi då man inte alltid orkar åka till ICA det första man gör när man kommer hem efter (kanske) veckor i väskan.

Tips på bra frukost: Under sommaren blir det ofta soygurt (jag föredrar AlproSoyas naturella soygurt, medan Emil kör Carlshamn) med müsli och bär. Till det 2 smörgåsar med skinka eller leverpastej och (!) kaviar (Emils favorit). Och vatten eller juice. Har vi vilodag blir det ofta scones, äggröra, bacon och marmelad. Och så klart te. För mig. Kaffe för Emil.

Tips på bra mellanmål: Vi kör ofta light-frukostar som mellanmål, alltså en tallrik soygurt med müsli eller 2 smörgåsar med pålägg. Fyll på med frukt om det inte räcker. Jag har gärna lite nötter i müslin.

Tips på bra lunch: Det är svårare att vara lika konkret på. Vi äter som jag skrev häromdagen ofta makaroner och korv/köttbullar eller en pastasås med korv och lök och paprika. Omelett funkar ju också, men då måste man ha bröd till för att få i sig lite av, de så viktiga, kolhydraterna. Och gärna en sallad till. Lunchen hemma hos oss är enkel. Den får inte ta mer än 30 minuter att tillaga. För ofta ska vi göra något efter lunch, så då måste vi snabbt få i oss något så vi också hinner vila en stund innan vi ska träna igen.

Tips på bra middag: Här brukar vi lägga ned lite mer tid, speciellt om vi har vilodag dagen efter. Då blir det som vår ”fredagskväll”. Gärna flera mindre rätter till huvudrätten. Ofta kött som steks eller grillas, eller lax (brukar hacka casewnötter och blanda med sweetchili och smör eller pesto och ha uppe på och sen in i ugnen). Till det potatis (extremt sällan kok-potatis, det är inte någon av oss särskilt förtjust i), ris eller någon ljummen sallad med något slags korn. Och gärna en efterrätt. Ibland blir det ärtsoppa till middag och pannkakor till efterrrätt. Mumma!

Tips på bra kvällsfika: samma där som mellanmål. Smoothi kan ju också fungera. Ta det ni är sugen på, men undvik något som är för sött. Då blir man för speedad tycker jag.

Tips under träning: hårdare och längre pass, då kör jag sportdryck. Tränar jag väldigt mycket en period, kör jag också sportdryck. I mitt vätskebälte ligger alltid en energibar eller två (jag äter bara bars från Organic Food Bar, favoriten är Active Green Chocolate. Finns att köpa på ex. Life tror jag). Russin eller torkade aprikoser är också ett bra energitillskott i vätskebältet, dock kan en för stor mängd sätta lite väl bra fart på magen.. Sportdrycken är antingen Life’s (den har vi via landslaget och bygger i grunden på Vitargos dryck men med lite modifikationer) eller Enervit som jag personligen föredrar. 

Tips efter träning: Vad som helst med kolhydrater och protein; en macka med skinka och/eller ost. En energibar med kolhydrater och protein. En näve russin och ett glas mjölk. Krångla inte till det. Ät något bara. Gärna så snart på träningen som möjligt. Som regel kan man tänka: dröjer det över 1h innan jag får riktig mat i mig, stoppa i bra med näring inom 20min efter avslutad träning och då räcker det inte med bara en näve russin och mjölk, då kan man fylla på lite mer men man ska ha aptit när väl man ska äta den riktiga maten. Får man mat (riktig) inom 1h efter avslutat pass, fyller man på med något inom 20 min efter avslutat pass som ex. en smörgås eller ett glas mjölk och russin. Ät dock inte för mycket då så du är mätt när du väl ska äta den riktiga maten!

Blir du ofta tom på energi under träning, ät mer 2 måltider innan (ex. om du tränar efter frukost, ät rejält på kvällsfikat), och ha sportdryck under passen. När man går sig tom, börjar kroppen producera stresshormoner så som adrenalin och kortisol som bryter ned immunförsvaret och man blir mycket mer känslig och mottaglig för sjukdomar och man minskar chansen att bygga upp muskulaturen efter träningen. Så gå er inte tom! Det är onödigt. Och inte bra för kroppen!

Sammanfattningsvis av dessa tre mastodontinlägg:

Krångla inte till det. Gör det enkelt. Ät ofta, men kanske lite mindre. Ät frukt och grönt, men ät det vid rätt tillfälle. Vill du gå ned i vikt (vilket jag verkligen inte förespråkar, men alla har sin egen vilja), träna mer eller ät mindre. Svårare än så är det inte. Vill du gå upp i vikt, träna inte mindre (!) men ät mer! Av allt. Njut av maten. Stoppa i dig näring direkt efter träning. Undvik att gå tom, fyll i så fall på under passet.

Träna och ät och må gott helt enkelt.

Och kom ihåg. En lättare kropp är inte svaret på livets alla gåtor. En kropp som mår bra är en kropp som ger dig förutsättningar att nå dit du vill och kanske finna svaret på livets alla gåtor. Kroppen är gjord för att användas. Att fungera. Den ska tas hand om. Fyllas på med näring när det behövs och den behöver motion. Vårda den kropp du har fått. Du får bara en kropp och i värsta fall, en chans. Så ta hand om den. Din kropp är unik. Ingen kan se ut som du och du kan inte se ut som någon annan. Tänk på det.

Nu tycker jag det räcker i ämnet kost och mat. I alla fall för denna gång. Vad tycker ni? Har ni fått svar på era funderingar?

 Anna

11 Comments on “Det där med kosten, del 3 – slutklämmen

OL-fantasten
5 september, 2014 at 11:49

Oj, oj, oj! Du är så vettig Anna! Detta tar jag med mig!

Svara
Hasse Gustafsson
5 september, 2014 at 12:05

Det har jag! Tack för tre bra inlägg!

Svara
Petra
5 september, 2014 at 14:07

Sund inställning 🙂

Svara
D 40 tanten
5 september, 2014 at 17:18

Känner att jag måste skriva några ord om min erfarenhet av mat. Jag åkte Vasaloppet på 6 h, Vätternrundan 10-11 h, Lidingöloppet 3-3,20 h. Vägde, obs, vägde, runt 100 kg. Brukade säga att jag vann 100 kilos klassen. Med de tiderna förstår de flesta att jag tränar regelbundet! Men gick jag ner i vikt? Nej! Den senaste tiden med mycket snack om kolhydrater gjorde mig väldigt intresserad. Har jag ätit fel i hela mitt liv? Är uppväxt med exakt samma matbakgrund som dig.
På nätet hittar man otroligt bra information. Och vad hände när jag insåg att jag inte tål KOLHYDRATER och att fett inte är farligt utan mättar så otroligt bra. Äntligen började extrakilorna bokstavligt rinna av mig.
Så teorin kalori in-kalori ut stämmer verkligen inte!
Ann Ferholms bok http://ettsotareblod.se/ förklara lättfattigt att vi människor är olika. En del tål helt enkelt inte socker.
I boken http://www.bokus.com/bok/9789172412538/forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/ kan du läsa om hur yrket dietist kom till och varför din dietistkompis aldrig kommer att ändra sin uppfattning om kost!!
Gissa om jag ser fram emot att tävla nu när jag inte längre är överviktig.
Kände att jag bara var tvungen att skriva dessa ord, för det gör ont i en överviktigs hjärta att läsa att man varit en lat jävel som ätit för mycket!

Svara
Catarina
5 september, 2014 at 23:23

Kontroversiellt….varför skriva dessa anonymt?

Svara
M
5 september, 2014 at 21:38

Mycket intressant det du skrivit de senaste dagarna :). Jag tror som du att det viktigaste är bra råvaror och vanlig mat, inte dieter. Intressant det där om stresshormoner och sjukdom. Att man är känslig direkt efter träning visste jag men inte att det bildas stresshormoner om man kör slut på energin. Kul att lära nytt :).
Ha det bra!

Svara
D
7 september, 2014 at 12:30

You are an inspiration! I like your openness and the way you share your knowledge and thoughts with the others.
I wish you a happy season!

Svara
Mathias
7 september, 2014 at 21:51

Kul läsning!

Svara
Glen Åkesson
11 september, 2014 at 18:51

Anna. Jag har en fråga. Det du nämner som er typiska kost ser inte vidare näringstät ut (avseende mikronutrienter). Att ni får i er tillräckligt med kalorier tror jag, men har ni tittat på näringstätheten i maten ni äter?

Svara
Glen
11 september, 2014 at 18:53

Jag tänker t.ex. på inälvsmat, mycket grönt, många ägg, kött etc.

Svara
Anna
22 oktober, 2014 at 15:49

Ann Ferholm…eeeeeehhhhhhh… Jo, jag kan förstå att hennes sätt att skriva kan låta som en ”sanning” (dvs lättfattigt).Du har inte tänkt på att du tack vare att du inte äter bröd etc längre på så vis får i dig färre kalorier och därmed går ner i vikt? Det har snarare med det att göra än att du inte käkar carbs! Om man vill ha en sundare och mer nyanserad bild av kost rekommenderar jag snarare traningslara.se (på FB tex) som slår hål på många ”sanningar” och kommer fram till typ samma kontenta som Anna!

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *