Close

25 juli, 2013

Det där med den kvinnliga kroppen..

Ibland kan jag bli så himla arg. Jag har ett jäkla humör, det ska ni veta. Ofta kan jag kontrollera mig och få ilskan att pysa ut, utan att någon märker, men ibland bara exploderar det. Många gånger sätter jag mig ner och skriver, ibland i en bok, ibland ett inlägg. Och blir det de senare, så är det sällan de publiceras. Det passa liksom inte för andra att läsa. Då skulle ni få dårdimpen.

Men en sak jag blir arg på, och som jag inte längre kan knipa tyst för, hur man kan diskutera kvinnors kroppar. Speciellt män. Och speciellt äldre män utan någon som helst förståelse eller insyn eller erfarenhet vad det är som gör en kvinnas kropp. Oavsett om jag är idrottare, skådespelerska, artist, fotomodell eller en helt vanlig lycklig människa, så ska man inte behöva försvara hur man ser ut. Om man inte bett om det.

Och jag har definitivt inte bett om kommentarer om hur jag ser ut.

Jag kan förstå det. Att det känns okay att kommentera. För vi (jag) är ju ändå i vissa avseenden en offentlig person, som ska försvara Sveriges färger. Men egentligen ger det ingen rättighet att göra det. Kroppen är min. När jag står på starten i ett mästerskap gör jag det först och främst för min egen skull, även om jag är stolt att jag representerar Sverige och alla svenskars förhoppningar.

En kvinnas kropp är så mycket mer komplicerad än vad en mans kropp är. Och trots att många tror det, så är inte ”slankning” den raka vägen till framgång, mer ofta den raka vägen till helvetet och ett liv som är en ständig kamp mot vågen, vikten, maten och omgivningen. Många idrottare är tunna, ja visst. Men lika många ser ”normala” ut. Känns dock inte rätt att använda det uttrycket. För vad är normalt? Ingen aning. Det normala är olika för alla.

Att många skidåkare har ”olika kroppar” under träningsåret kontra tävlingsåret har sina enkla och normala förklaringar. Under sommaren tränar vi hårt som attan. Vi äter allt vi kan för att bygga upp oss, för att klara av träningen och för att hålla oss friska. Under tävlingsåret tränar vi mindre samtidigt som vi reser mer. En annan stress i kroppen som gör att många går ned något kilo under säsongen. Och vissa kanske skippar godispåsen och efterrätten från november fram till ett mästerskap. ”Bara för att känna att man gör något rätt”.

Men börjar man experimentera mer, har man redan börjat leda in sig själv på fel bana. Och risken är enormt mycket större att man hamnar i en sjukhussäng än överst på en prispall. Gränsen är hårfin, men vet man bara om det, så kan man ganska enkelt hålla sig på rätt sida. Och det är det ni som kommenterar så idiotiskt inte fattar.

En felsägning. En mening sagt vid fel tillfälle kan få sådana oanade konsekvenser så ni anar inte. Så håll era kommentarer och åsikter om en tjej och kvinnas kropp för er själv. Tänk på era döttrar. Tänk på vilken bild ni själva skapar av kvinnan genom att kommentera som ni gör.

Men nu är ju 99% av alla som skriver här kloka och vettiga och bra och ja, jag hade kunnat skriva hur många bra saker som helst om er, men tyvärr så kände jag bara att jag fick lov att ryta ifrån. Make a statement. Inte för mig själv, för min egen skull, utan för alla unga tjejer där ute som är på väg in i vuxenvärlden, oavsett om det är inom idrott eller ej. Det är nog att kämpa med ändå, utan alla idiotiska kommentarer.

Jag vet vad jag vill. Jag är vuxen, jag har gått igenom alla faser. Jag vet vad jag pratar om. Men trots det kan de där små kommentarerna gör mig osäker för en sekund, innan ilskan slår till om man säger så.

Nu har jag rutit klart för idag. Och för ett bra tag framöver tror jag. Är ju egentligen inte så arg av mig.. 🙂

Fortsätt skriva och kommentera här, så jag vet att ni lever! Ställ frågor om ni har, jag svarar när jag kan!

Må så gott!

Anna

71 Comments on “Det där med den kvinnliga kroppen..

Maria
25 juli, 2013 at 23:25

Bra skrivet. Jag håller på dig. Det är så kul att läsa en blogg som har så sunda och vettiga värderingar som du verkar ha. Ha det så bra!

Svara
Olle
26 juli, 2013 at 05:37

Det osunda är att så många tjejer (kvinnor) definierar sig genom sitt utseende. Det är helt fel.

Svara
Annika Lindhe
26 juli, 2013 at 09:01

Hej! Du har så rätt. För många år kom min då snart tolvåriga dotter hem från skolan och sade, mamma jag måste banta. Jaha, undrade jag, varför då? Jag visste ju att det varit läkarkontroll i skolan under dagen.Jo, doktorn och sköterskan tyckte att jag vägde lite för mycket fick jag till svar. Gissa om jag blev arg!!!! Min dotter hade åkt konståkning i många år och samlat på sig en del muskler och är inte så där ”liten” som en del konståkerskor är, förstå mig nu rätt! Så, ilsken som ett bi klampade jag ner till skolan och undrade vad sjutton de menade, Först erkände de inte, men sen kröp det fram, att de tyckt att hon vägde lite mycket. Denna läkare har inte fått komma i närheten av mina barn sen dess. Usch, jag morrar fortfarande bara jag tänker på det.Tack och lov har dottern alltid varit förståndig så efter att vi suttit ner och pratat insåg hon att hon inte skulle bry sig om att banta.

Svara
Karl_Kaviar
27 juli, 2013 at 14:46

Som smällfet när jag var 12 år gammal så hade jag varit otroligt tacksam om skolan hade agerat i tid för att jag inte skulle bli överviktig. Visst är inte vikten det väsentliga utan snarare fettprocenten. Men en läkare som strävar efter att minska övervikten i samhället är absolut en ansvarstagande läkare.

Svara
Hannes
30 juli, 2013 at 12:53

Dock så är det inte upp till skolan att se till så att du inte blir fet. Det är upp till dina föräldrar, och om dom inte klarar en så simpel sak som att ge dig bättre mat samt att tvinga dig att börja med en aktivitet så är det dålig föräldrar.

Svara
Annika Lindhe
1 augusti, 2013 at 07:36

Hallå! Konståkningen var inte påtvingad utan helt självvald + att vi åt vanlig svensk husmanskost. Du förstod nog inte riktigt innebörden, man kommenterar inte detta till ett barn. Jag hade föredragit att de istället tagit kontakt med oss föräldrar och kollat upp situationen.

Svara
Annika Lindhe
1 augusti, 2013 at 07:45

Det håller jag fullkomligt med dig om, men jag tycker att det varit mycket bättre om de ringt mig iistället för att säga det åt henne. Sådana kommentarer i den åldern kan få katastrofala följder….

Svara
Typical Sosse
27 juli, 2013 at 21:54

Att du blir arg över att en läkare säger som det är säger faktiskt mer om dig än om någon annan. Det är beklagligt att du inte kan ta hand om dina barn, men alla är inte lämpade som föräldrar.
Du borde skämmas, men blir istället arg.
Det är en mycket primitiv försvarsmekanism för att försvara ditt eget katastrofala misslyckande. Hoppas du lärt din feta unga att äta med måtta.

Svara
Annika Lindhe
1 augusti, 2013 at 07:41

Du läste nog inte hela texten….Tycker du verkligen att man säger åt en tolvåring att banta? Tänk vilka konsekvenser det kunnat få…. Jag hade uppskattat om de ringt mig istället och tagit upp problemet, faktiskt!

Svara
Typical Sosse
2 augusti, 2013 at 12:07

Tycker du att man säger åt en 12-åring att inte röka? Eller att gå upp i tid till skolan? Att göra läxan?
Face it, en 12-åring är gammal nog att åtminstone bekanta sig med verkligheten och konceptet att ta eget ansvar.

Det vore väl ändå ganska bortkastat att ringa dig och berätta att ditt barn är överviktigt. Det vet du ju redan, det är ju du som medverkat till det.
Det kan ju inte komma som en överraskning att du avlat ett överviktigt barn utan att ingripa mot svineriet.

Svara
Stellan Grönwall
26 juli, 2013 at 12:55

Tack för att du är den du är och att du kämpar på i skidspåren, så att jag kan sitta i TV-soffan i värmen och njuta av underhållningen!

Svara
Karl_Kaviar
27 juli, 2013 at 15:15

Jaså? Så kvinnor ska slita så att du kan sitta i soffan, njuta och känna dig underhållen? Unken kvinnosyn är vad du har! Kvinnor är inte skapta för att ge dig njutning!

Svara
Stellan Grönwall
27 juli, 2013 at 15:21

Jag njuter av manliga idrottare också! Jag vågar också sätta ut mitt eget namn när jag skriver inlägg!

Svara
Matilda
26 juli, 2013 at 13:03

Du ör fantastisk Anna och jag hoppas innerligt att du vet om att du gör skillnad för en hel del personer ute i världen! Fortsätt så Anna!

Svara
Jörgen Eriksson
26 juli, 2013 at 15:54

Tyvärr får du nog räkna med sånt där som en offentlig person,men för den skull behöver du inte acceptera det!Utseendefixering och kroppsfixeringen hos folk och media blir bara värre och värre.Och värre.

När butikskedjor börjat sälja bh´s till småflickor (som jag läste någonstans) få har det fan gått för långt.Sjukt.Ska den här konstiga idealen inte ens skona ungar?!Någonstans får det vara nog!

Nä,slösa inte energin på detta.Det är ju en konstig värld vi lever i,Fokusera bara på OS! 🙂

Svara
Elin
26 juli, 2013 at 16:22

Vad bra skrivet Anna! Du är en riktig förebild även fast jag inte håller på med idrott!

Svara
Hilda
26 juli, 2013 at 17:39

Underbart skrivet, du har helt rätt! Du är en stor förebild både i och utanför skidspåret.

Svara
Anna
26 juli, 2013 at 17:41

Dessa män hatar kvinnor, invandrare, homosexuella, alla som inte är lika som dom själva, sympatiserar med SD, olyckliga små kräk. De är inget att lägga sin energi på. Förstår om du blir arg. De företräder en gammal, urtida kvinnosyn som ännu lever kvar i vår lagstiftning och i samhällets och medias syn på kvinnor, där mannen är norm. Blir såå trött på alla hatiska kommentarer i media från dessa macho apmän som spyr ut sin frustration över att inte längre ha total kontgroll över kvinnor, speciellt över idrottskvinnor, framgångsrika kvinnliga politiker, artiseter och konstnärer.

Svara
jonas
26 juli, 2013 at 18:09

ursäkta men en del de du skriver här är lite förvirrande.
vad har SD med detta att göra?
företräder en urtida kvinnosyn?
om ja inte har fel så urtida kvinnor va väl inte pinn smala.
Sen håller ja med om att vikt hysterin finns men den finns även mot män,
se på Ronaldo Fenomeno.

Svara
beggt
27 juli, 2013 at 08:05

Att sympatisera med SD är inget konstigt med tanke på hur mycket invandringen ifrån tredje världen kostar oss årligen. Särskilt vad gäller socialbidrag och grov brottslighet, men även de värderingar som de har och som är mycket svåra att få att fungera i ett modernt land. Vår demografi kommer att förändras för alltid i nuvarande takt om vissa grupper ifrån tredje världen får 6 barn medan svenska kvinnor får knappt 2.

Nu ville jag inte skriva om invandring egentligen, men det bara blev så p.ga. ditt inlägg.

Svara
Karl_Kaviar
27 juli, 2013 at 14:50

”apmän” ”små kräk”
Du som just beklagade dig över ”kvinnosynen” verkar minst sagt ha en förvriden manssyn.

Svara
ranilsson
27 juli, 2013 at 23:51

”urtida kvinnosyn som ännu lever kvar i vår lagstiftning” I vilken lag då? Nämn för övrigt en enda lag som missgynnar kvinnor.

Svara
Tobbe
26 juli, 2013 at 17:49

Br skrivet! Viktigt med förebilder och exempel! Bra att ni offentliga (som du tyvärr blir) säger ifrån. Synd att inte massmedia tar upp det här hårdare. Utan det enda det står om är dieter. Våra barn blir fostrade att man ska gå på diet och bara äta ditten o datten. Inte från hela kostcirkeln.

Är himla glad att ni tar upp detta ämne då och då. Shnd bara att du måste ta upp det för att alla ska reagera och fundera den här sekunden som du själv skriver om. Tyvärr är din sekund den osäkra.
Keep it up!

Svara
Monica och Ola
26 juli, 2013 at 17:49

Bra rutit, Anna! Ryt oftare.

Svara
FriaSverige
28 juli, 2013 at 18:09

Nog mest Monica och mindre Ola i den kommentaren va

Svara
Monica
26 juli, 2013 at 18:02

Fantastiskt skrivet Anna! Håller helt och hållet med. Att vi människor ser och är olika är det som gör oss speciella och unika!!! Alla får se ut som de vill, vi är olika och så är det med det. Följ mig gärna på instagram (monica_berggren). Anna, du är en av mina största förebilder!

Svara
Marianne Larsson
26 juli, 2013 at 18:04

Heja Anna!!!! Det är verkligen jättebra att du ryter till 🙂 – du är ett föredöme för alla – en fantastisk tjej och att våga säga ifrån ger också andra modet att göra det 🙂

Svara
Maria
26 juli, 2013 at 18:13

Oj så bra skrivet! Jag håller fullständigt med dig, det är befängt att vissa tar sig friheten att kommentera utseende och kropp i alla möjliga sammanhang och situationer! Gör de lika i kön till ICA också eller är det för att de kan gömma sig i anonymiteten på nätet? Det som inte kan sägas i kön på ICA ska inte heller sägas. Stå på dig, Anna! Låt inte några fossilerade mansgrisar störa din sinnesfrid!

Svara
Karl_Kaviar
27 juli, 2013 at 14:48

Tolvåriga flickor som kommenterar Justin Biebers utseende är såklart också bara fossilerade suggor? Eller?

Svara
Maria
1 augusti, 2013 at 20:09

Ja till viss del men tolvåriga tjejer sexualiserar inte det motsatta könet som vuxna (män) gör. De är mer romantiskt inriktade och idealiserar i stället. Stor skillnad men det är inte sunt det heller.

Svara
Jonas Schwerin
26 juli, 2013 at 18:38

Härligt Anna, är en viktig fråga dom oftare borde föras öppet men inte får ta plats i männens värd. Inte bara kvinnors rätt till sina egna kroppar utan även kvinnor rätt att ta plats utan att bli negativt kommenterade. Drar då parallellen till just nu pågående fotbolls EM där tjejerna har bidragit med underhållning och i intervjuer på härligt sätt bjudit på sig själva för att sedan mötas av näthatarnas anonyma kränkande. Är själv man men myser av att se att damerna är mer folkkära och fyller arenorna till bredden. Hoppas det bara visar sig ute i landet när tillgång till planer och träningstider skall fördelas.

Stå på er tjejer/kvinnor/damer, 90% av oss män förstått att vi lever i 2000-talet, resten kan välja att följa med eller förgås i sin egen självömkan.

Ser fram emot att få bänka mig i soffan och njuta av en härlig skidåkning.

Lycka till

Jonas

Svara
ranilsson
27 juli, 2013 at 23:46

Jag tror snarare du kommer drunkna i självförakt av din lismande inställning. För övrigt är det nästan inga tjejer som innerst inne gillar sånt där mjäk. Killar med din inställning är de som ratas först.

Svara
Mats
26 juli, 2013 at 19:12

Åker själv skidor och långlopp som amatör och det är ett intressant ämne.
Ok, den lilla promille som behöver kommentera kvinnors kroppar på ett negativt sätt är inte representativa för oss andra. Man får lära sig att dessa alltid kommer att finnas där ute. Ger man sig in i detta som kallas livet så går det inte att komma undan. Så enkelt är det. Låt oss fokusera och se vilka som ”drabbas”
i denna fråga. De flesta kvinnor jag känner är nästan besatta av det här med vikt, utseende och dieter. Man kan fråga sig varför ? men en sak är säker. De som tror att värdet på sig själv hänger ihop med hur bra man ser ut eller om man är som andra ofta är de som blir mest upprörda över kommentarer om utseende. De känner sig kanske träffade. Eller så kanske man sig som företrädare för kvinnor som grupp och upprörs över att världen ser ut som den gör. Dvs att kvinnor i oftare bedöms efter hur man ser ut eller hur man är. Män bedöms mer efter vad dom gör. Män får lära sig att gilla läget och acceptera en hård värld av konkurrens. Man kan tycka det är orättvist när man inte gillar resultatet och alla män är inte framgångsrika. Men de flesta gillar läget. Vill man som man eller kvinna ha fördelarna av sitt liv får man lära sig att ta nackdelarna. En kvinna som ser bra ut får många fler fördelar än en ”vanlig” kvinna. När en sådan kvinna inte klarar av baksidan blir det lite pinsamt, precis som när en man är dålig förlorare och skyller på någon annan att det inte gick så bra. Sedan ska man nog fundera på vilket budskap man kommunicerar både som man eller kvinna. Dvs inte bara det man säger i ord, utan i all kommunikation, dvs intonation av ord, utseende, val av kläder och kroppsspråk. All kommunikation har ett ansvar. Tänk till ex om jag har en tröja med hakkors på. Förknippas jag inte då med en ideologi som är förkastlig. Eller om jag går klädd som en uteliggare. Tas jag på allvar då. T ex Om en kvinna går klädd på jobbet i en tajt topp och för kort kjol eller t ex om en man har tubsockor på sig Hur seriöst uppfattas man. Reglerna gäller alla Dvs att alla får ta ansvar för hur man kommunicerar i allt. För oavsett om man gillar det eller ej så kommer det att finnas bedömare och en omvärld vars värderingar har funnits där mycket längre än du och jag.

Svara
Mrsebban
26 juli, 2013 at 21:03

Detta är helt sjukt, man ser bara en kropp, men vad finns i den världens mysigaste tjej, men hon är inte trådsmal fotomodell. Min egen syrra ha varit anorektiktiker, hon va fotomodellsnygg, men fick kritik för lite för stor rumpa, vilket hon inte hade. Hon lever men hon ha velat dö flera ggr, men räddats i sista stund. Tjejjer va er själva oavsett hur din kropp är, många av er är jättemysiga härliga trevliga gulliga varma kärleksfulla tjejjer, som vi män tycker om. Glöm inte – du är bra som du är – o i dig kan man bli kär
Kram på er alla från

Svara
Anneli Wiklund
26 juli, 2013 at 22:30

Kommer just hem från en fotbollscup. Efter en match vänder sig domaren till en av de 14-åriga tjejerna och säger till henne att hon har en fin kropp!!!
Ska man skratta eller gråta för denna brist på omdöme??

Svara
Björn
26 juli, 2013 at 22:40

Hej Anna! Stort tack för inlägget även om det i en ideal värld inte skulle ha behövts överhuvudtaget. Dessutom inte minst lika stort lycka till med säsongen till Er båda, Tack för att Ni är De Ni är!

Svara
Anna
26 juli, 2013 at 23:52

Jättebra skrivet! Var själv längdåkare i tonåren och jag var farligt nära en ätstörning och detta har jag förstått först i efterhand. När jag sen analyserat vad och hur jag tänkte då så vet jag att en kommentar från skolsöterskan var att jag var kraftig för min längd. (12 år 160 cm och en vikt på 48 kg) hmmmm men orden satt kvar länge. En klasskompis kommenterade att jag hade tjocka lår året efter men det var ju bara muskler! Bra att du ryter ifrån Anna!

Svara
Karga Uken
27 juli, 2013 at 13:51

Håll käft rent ut sagt, DET ÄR INTE OSS MÄN DU SKA VARA ARG PÅ, DET ÄR TV-REKLAMERNA SOM SEXUALISERAR KVINNOR OCH DINA FEMINISTVÄNNINOR SOM HAKAR UPP SIG PÅ SKITPROBLEM SOM ATT DE T.EX INTE FÅR VARA TOPLESS I BADHUS (LOL) ISTÄLLET FÖR ATT FOKUSERA PÅ PROBLEM SOM T.EX ATT ALLA KVINNOR ”MÅSTE” SMINKA SIG INNAN DE GÅR UT UTANFÖR DÖRREN. SKÄRPNING! Antar att jag faller under den 1%:en som är dum i huvudet, men det bryr jag mig lika mycket om som du gör om din kropp…

Svara
Calle64
28 juli, 2013 at 09:40

Ja du tillhör nog den procenten, för läskunnig verkar du inte vara.

Svara
Björn
29 juli, 2013 at 10:26

Caps-lock lyfter fram dina argument otroligt bra, way to go!

”DET ÄR INTE OSS MÄN DU SKA VARA ARG PÅ, DET ÄR TV-REKLAMERNA SOM SEXUALISERAR KVINNOR” – Vad tror du reklamerna grundar sig på? Kvinnliga kropps-idel funtat av oss män.

”Antar att jag faller under den 1%:en som är dum i huvudet, men det bryr jag mig lika mycket om som du gör om din kropp…” – Det är ju precis det är hela grejen, du satte precis huvudet på spiken omedvetet med ditt ointelligenta avslut. Kvinnor bryr sig redan om sin kropp och utseende såpass mycket att folk knappast behöver poängtera det.

Svara
Midas
31 juli, 2013 at 01:39

Så en kommentar skrivet i caps lock, som missförstår hela inlägget den kommenterar och som helt saknar logik är den som fått flest upvotes? Really? Jag hatar den här världen.

Svara
david broman
27 juli, 2013 at 14:08

Bra skrivet, Anna!
Det betyder mycket att du orkar och vågar vara en förebild, trots att det inte är självvalt.

Svara
Trams
27 juli, 2013 at 14:12

Trams

Svara
Kim
27 juli, 2013 at 15:43

Mer på temat:

Svara
Maria Hartman
27 juli, 2013 at 16:56

Heja Anna! Det där är något jag tänkt mycket på, att vissa tar sig ”rätten” att kommentera. Sen betyder kommentarerna kanske inte så mycket för de som ger dem, men kan betyda skillnaden mellan liv och död för någon annan. Har själv haft mina egna duster med kropp, mat och vikt, och kämpar ibland ännu för att hålla fred i sinnet. Då behövs inga kommentarer om det som ska vara mitt eget tempel-min kropp.
Fler som du behövs! Ryt ifrån!

Svara
ViCiieux
27 juli, 2013 at 17:06

Varför har du photoshoppat bilden på dig om du inte bryr dig? Fjant.

Svara
Björn
29 juli, 2013 at 10:04

Det Anna skriver om handlar ju inte om utseende rent visuellt, det handlar ju snarare om ideal som finns för hur den kvinnliga kroppen ska se ut.

Dom kropps-ideal för kvinnor som finns, som tyvärr ofta är slank/oränad, bör aldrig jämföras med hur en ideal prestationsidrottares kropp ska se ut, för dom finns inte. En idrottare på elitnivå vill bara prestera optimalt, hur man bör se ut kroppsmässigt kommer i andra hand.

Ditt argument tappar ju all sin kraft iochmed att du avslutar med ett påhopp, klipp dig.

Svara
Claes-Peter
27 juli, 2013 at 17:20

Jovisst, självklart har ingen rätt betygsätta eller recensera andra människors kroppar, men det finns ju massor av mediautgåvor som mer eller mindre bygger på sådant. Konstigt nog verkar det som ca 99 procent av konsumenterna av detta är kvinnor – som alltså ibland till och med betalar för att få läsa! De annonsörer som kör samma race drabbas ju av kvinnornas köpbojkott – NOT!

Det jobbar en hel del biologiska män inom modebranschen, fast den ’sociala konstruktionen’ har tydligen konstruerat dem så, att deras kvinnokroppsideal avviker en hel del från mitt eget och mina medgubbars. En annan arg kvinna uttalade för rätt länge sedan, att dessa manspersoners kvinnoideal kunde beskrivas som en smal 12-årig pojke på över 1,80 och med bröst. Kanske borde man dra igång en kvoteringskampanj – minst 50 procent heteromänniskor i modebranschen? Inte ett orimligt krav, eftersom betydligt mer än 50 procent av människorna på den här planeten envisas med att vara hetero.

Sverige har omkring 9 miljoner innevånare, hälften bör vara funtade med XY-kromosomer, och ca 3 miljoner kan hypotetiskt tänkas yttra sig i media. Antag att en man på tusen är knäpp. Det innebär ju, att 3000 knäppgökar härjar på diskussionssajter och i kommentarsfält. Om en på tusen av en viss folkgrupp visar en abnormitet anses det vara försumbart, men samlas alla i ett sammanhang blir det mycket. Fram tills Internets födelse satt ju byidioterna och ruvade var och en i sin by utan kontakter med varandra. Eller omvärlden, för lokaltidningarna brukade regelmässigt refusera deras insändare.

En viss kategori manspersoner är helt enkelt ”failed men” – de saknar ”social skills” att uppvakta en kvinna och etablera en kontakt. Så de lever sitt liv framför datorn, med omväxlande datorspel och nätporr, ofta kvar i sitt pojkrum hemma hos lilla mamma trots många har passerat 30 med råge.

Men kvinnorna är alls inga änglar på nätet – vissa dejtingsajter har en sorts forum för allmänt snack, och det slår aldrig fel. Det tar aldrig mer än en halvtimma innan ett par av damerna ryker ihop i en verbal catfight så hårtestarna rycker. Fast det är ju bra att man blir varnad, så att man inte dejtar en argbigga! 🙂 Konstigare är att vissa extremfeminister på sina bloggar besvarar även artiga och försynta frågor med utlåtande om att man har ett mycket litet och mycket mjukt organ. Bortsett från den tveksamma relevansen i kontexten – hur kan de nu veta det? Antar, att deras mansideal måtte likna Grigorij Jefimovitj Rasputin eller kanske någon mer aktuell pornstar?

För övrigt vill jag bara tillägga, att skating inte är riktig skidåkning, att gemensam start bara skulle få förekomma i långlopp, och att plastbelagen medför skidlöpning där benen inte får spela sin roll.

Svara
Karl_Kaviar
27 juli, 2013 at 18:01

I övrigt vill jag bara säga att du har helt rätt!
INGEN har rätt att uttala sig om hur kvinnors kroppar ser ut! Speciellt inte blekfeta män med ölmage och hår på ryggen!

Svara
beggt
27 juli, 2013 at 18:36

Rätt och rätt. Det är bara väldigt olämpligt och allt annat än konstruktivt.

Som Haag säger är kroppar olika och många går upp i vikt inför träningssäsongen för att ha något att ”gå på”. Northug t.ex. vägde 88 kg i våras men är nu nere på 82 kg igen.

Svara
Karlp
27 juli, 2013 at 18:12

Hmm Fattar inte riktigt ser bara trevliga kommentarer utan kroppskommentering när jag går igenom dina sista inlägg här på bloggen. Var kommer det här utbrottet ifrån?

Svara
No Kalla eller Northuggaren
27 juli, 2013 at 18:32

Det är tydligen många som har åsikter emot en bloggare, jag hoppas mest på att du får en bättre skidvinter, högre upp och ett par varma vantar i julklapp av dear Emil.

Svara
Typical Sosse
27 juli, 2013 at 21:52

Ärligt, det där var ett riktigt jävla bottennapp. Du borde skämmas.

Svara
m
27 juli, 2013 at 22:11

tycker du har fula tänder

Svara
Oliver
27 juli, 2013 at 22:58

Wow Anna! Fantastiskt inlägg med mycket klokhet och vidsom. Jag håller helt med dig, du är grym!

Svara
ranilsson
27 juli, 2013 at 23:42

Om nu kvinnors kroppar är så mycket mer komplicerade (vilket ju är rent struntprat) är det väl dags att börja prestera därefter också. Faktum är att bland damer är det många gånger svårt att visuellt urskilja vem som är elitidrottare och vem som inte ens orkar promenera till närbutiken för att handla cigg.

Vad gäller att kommentera kvinnors kroppar så kan jag inte se något hinder mot det. Det går alldeles utmärkt faktiskt – på precis samma sätt som när man kommenterar en snygg bil – eller en ful bil. Eller när tjejer kommenterar en killes kropp. Jag kan inte se vare sig juridiska eller moraliska hinder mot detta.

Den som säger sig göra saker – inte för sin egen skull – utan för andras skull. Gör det nästan alltid för sin egen skull.

Svara
beggt
28 juli, 2013 at 09:10

Nej, det är inte svårt att urskilja vem som är elitidrottare och inte i 99% av fallen. Om du t.ex. träffade någon elitskidåkare skulle du direkt se att de har mycket mer muskelmassa än en vanlig person.

Svara
BoF
28 juli, 2013 at 21:18

För 25 år sen var det samma sak Anna, jag trodde inte det var sant när jag då fick höra, med egna öron, en komentar från en högt uppsatt längdskidtränare. En tjej som just var på väg ur sin bulimi och blivit stark igen fick detta till livs ”synd att de här resultaten kom så sent, nu får du inte åka på VM”
Det var jätte vanligt med ätstörningar då, nu vet jag och hoppas att tränare, läkare vet bättre. Då blev jag lika arg som du, fick tag i högsta ledningen och berättade och bad dem fixa tränare som vet bättre. Hade för många runt mig som var sjuka men tyvärr inget internet. Men det gav effekt, tyvärr var det försent för min kompis. Skidkarriären tog slut där och då, det var andra uppmuntrande ord hon hade behövt höra.

Svara
Henriette
28 juli, 2013 at 23:58

Du har skrivit så otroligt bra ännu en gång Anna, jag sitter bara och nickar och håller med.
Och jag förstår inte riktigt de som kommenterar inlägget med att de inte gör något, och att du ska sluta skylla på männen. Som jag ser det, så ger du bara ett bra exempel, och det behöver inte gälla alla män. Kommentarer om kvinnokroppen kommer alltid att finnas, det börjar redan i unga år i skolan, och det är väldigt tråkigt.
Men som sagt, jättebra skrivet Anna!

Svara
Dat Hatey
29 juli, 2013 at 06:10

Jag håller me! Inför obligatorisk burka, män kan ju tydligen inte få nog av kvinnokroppen och speciellt inte Annas tydligen.

Själv trodde jag Hen Haag var en sportskommentator som skulle gnälla på hur karlar flåsat över dam-em men tji fick man! Du får väl slänga den här i #näthat högen, själv slänger jag din text i papperskorgen så det är väl jämt.

Svara
Lotta
29 juli, 2013 at 11:37

det är väl inte utseendet på kroppen som avgör prestationen och för min del så får kroppen se ut hur den vill bara ni idrottsmän får valuta för all er träning i samband med tävlingen.

Svara
stefan
29 juli, 2013 at 20:47

Hej Anna
Var hittar man det första inlägget om det där med kroppsutseendet?
Som har gjort dig så arg.
Med vänlig hälsning Stefan

Svara
Abbe
30 juli, 2013 at 13:50

Tycker det är lustigt hur de flesta män som försvarar Anna själva är feminiserade och skäms över sin sexdrift.

Jag tittar på kvinnors kroppar rätt ofta, är jag med en vän så kan det hända att jag kommenterar hennes rumpa eller liknande om den är förvånansvärt fin, jag har blivit ertappad med detta en gång och det slutade med att jag bjöd ut henne och efter det var vi tillsammans ett par veckor.

Poängen är, att ni tjejer(titta, jag kan också generalisera) vill bli uppmärksammade som snygga och sexiga och så har människans parningsritual börjat sedan urminnes tider.

Nej lilla Anna, ingen har bett mig kommentera deras kroppar, utan jag nyttjar yttrandefrihet och kan således dela med mig av mina åsikter till vänner, eller om jag tror att tjejen i fråga skulle uppskatta det så delar jag även åsikten henne.

Menar du på att en kvinnas kropp är mer komplicerad än mannens, av den anledningen att hon har svårare att hålla formen? Det är ju både löjligt och felaktigt..

Läs på lite om spermatogenes så inser du att det är mannens kropp som skapar liv, kvinnans kropp kan inte göra annat än att utveckla det. Vi kan sitta i timmar och tjafsa vem som är viktigast som två idioter, eller så kan vi inse att kvinnor och män är exakt lika vitala för människans fortlevnad och bör fungera i symbios, inte i konflikt och verkligen inte som tävlande med varandra.

Men jag tror att du fått ett tips av någon inom media att hetsa lite mot männen på nätet.

Svara
Johan
30 juli, 2013 at 23:13

Alla dessa förvirrade och rädda män. Framtiden är inte Er!!!
/Johan

Svara
Hej Hej
31 juli, 2013 at 02:57

Vem är den där snygga bruden till vänster? Det kan ju inte vara Anna för hon skulle väl inte sjunka så lågt att försöka vara så snygg som möjligt? Hon vill ju bli dömd för det hon presterar inte hur hon ser ut.

Ännu en person som har ett fysiskt ”yrke”, och inte lever i samma värld som vanliga personer, som ska ha en åsikt. Räcker det inte med att du får figurera i pressen?
Jag säger att har man gett sig in i leken så får man leken tåla… Och vad då ”himla arg”? Du tror inte att andra kan bli det? Det kanske finns andra saker som är viktigare för tänkande människor…

Svara
Louh
31 juli, 2013 at 09:24

Bra skrivet Anna! 🙂

Svara
Ben
31 juli, 2013 at 10:51

Utseendefixering är trist i största allmänhet kan jag tycka – men lite positiva kommentarer är väl aldrig fel – vi är ju inte robotar trots allt. Så här skickas en – Du är alldeles fantastiskt söt – fråga bara Emil, han har bra koll den killen!!
Hoppas säsongen blir bra för Er båda på alla plan.

Svara
Anders
1 augusti, 2013 at 10:04

Hej.
Håller med om stora delar, däremot skulle jag önska att du, och många andra tjejer som kommenterar sådant slutar tro att det är något endast män håller på med, gällande kommentarer och liknande.
Jobbandes på en resturang som har nattaktiviteter, framförallt dansband och liknande, så är man även som kille där tydligen allmänn egendom. Det är ovanligt att en kväll passerar utan minst en hand, oftast från 50+dam som tar tag mellan benen på en och klämmer (utan inbjudan eller någon form av tidigare kontakt självklart).
Och I de lägena så har man som kille ett dubbelt problem. Inte bara att det inte är speciellt roligt att någon 30 eller mer år äldre kommer och klämmer bakifrån, oftast skrattandes mot sina vänner, utan även att man som kille förväntas att stå ut, strunta i det. En kille är löjlig om man klagar. Garanterar att vi tycker det är lika obehagligt, men vi får ta och strunta i det. En man ska inte vara lika känslig.
Kommentarer är lika känsliga för många killar, och det finns mycket kommentarer från kvinnor i alla åldrar. Men vi kan inte klaga om dem, för då öppnar vi oss bara för ytterligare ett område där vi får skit, för vi är gnälliga. Suck it up liksom.

Svara
Jennie
10 augusti, 2013 at 11:19

Åh vad bra du är! Tack för det här inlägget! Det känns fantastiskt att veta att några äldre förstår vår värld. Kram! / ung tjej

Svara
Adam
23 augusti, 2013 at 15:20

Helt rätt Anna. Har själv blivit lack på vissas kommentarer här på din blogg (som av någon anledning helt lyser med sin frånvaro på Emils inlägg). Det visar så tydligt att kvinnor alltid ska bedömas efter utseende, även om de är världskända för något annat, som i ditt fall prestation på skidor. Riktigt synd och skitbra att du säger ifrån.

Svara
gibbson
14 juli, 2014 at 19:22

delvis sant karga, med det underlättar inte direkt att framförallt män går omkring och dömer kvinnor efter deras utseende och får dom att känna sig osäkra.

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *