Close

13 maj, 2013

Att vara nöjd…

Det här skrev jag för några veckor sedan, sen har det bara blivit liggande på datorn och jag har inte kommit mig för att publicera det. Men nu tycker jag nog att det är dags..

Att vara nöjd.

Att vara nöjd anses ofta vara fult. Då är man färdig. Klar. Nöjd. Då har man inget mer att ge. Man har satsat allt, lyckas och då är man helt enkelt färdig. Då har man givit upp och karriären är klar.

Det tycker jag är helt fel.

Så otroligt många idrottare har svårt att vara nöjd. Man är hela tiden på väg mot nästa mål, hinner aldrig stanna upp och vara nöjd. Man ska hela tiden finna nya saker att utveckla, förbättra eller slipa på. Men vad säger att man inte kan vara nöjd och fortsatt ha en vilja att utvecklas?

Jag får ibland kommentarer om som ”du får inte bli nöjd nu”, ”hoppas du inte är nöjd, du kan mer”. Varför får jag inte vara nöjd? Klart jag kan mer!

Jag anser att man måste tillåta sig själv att vara nöjd för att kunna fortsätta utvecklas. Annars är jag rädd att man går in i något slags ekorrhjul och bara fortsätter och fortsätter, att man aldrig stannar upp och tänker till, passar på att njuta lite.

Ofta får man höra av äldre idrottare eller fd idrottare ”njut medans du kan, passa på att njuta”. Men hur ofta gör man det? Hur ofta förstår man den verkliga innebörden i dessa ord?

Ju äldre jag har blivit, desto svårare har jag att bli nöjd. Det är som att gränsen för att bli nöjd är så otroligt hög. Som om jag lagt upp ribban på 2.04 m, men jag kämpar med att komma över 2 meter.

Jag tror det är viktigt att tänka på det här. Att komma ihåg att vara nöjd.

Att vara nöjd är inget nederlag. Det är en styrka att kunna vara nöjd! Och jag ska erkänna, jag blir så otroligt glad när det kommer in nya, unga skidåkare i laget som verkligen vet hur man gör för att vara nöjd! Det glädjer mig så otroligt! Och jag tänker varje gång, jag måste lära av dem!

Tillåter man sig själv att bli nöjd, få suga på karamellen, få slappna av och hylla sig själv ett tag, då har man lättare att hitta motivation att fortsätta. Att fortsätta vilja utvecklas. Som om känslan av att vara nöjd, fyller på ens batterier igen. Så att man är redo att stånga sig blodig och göra allt för att bli så bra man bara kan.

Så tänker i alla fall jag.

Just nu tänker jag på VM. Är nöjd över mina prestationer på stafetten och tremilen. Sen ska jag ta och skriva ned allt jag ska utveckla till nästa år. Allt jag ska göra bättre. Men först ska jag komma på allt jag gjorde bra. Jag ska tillåta mig själv att vara nöjd, för det är inte fult. Det är inte ett nederlag. Det är en välbehövlig paus för att orka fortsätta ge allt och mycket mycket mer. Att vara nöjd är en styrka.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

annaoemilvm

 Anna

9 Comments on “Att vara nöjd…

Egonprint
13 maj, 2013 at 11:41

Vad vacker du är!

Svara
Haidie
13 maj, 2013 at 11:59

Jättebra skrivet 🙂 Fortsätt att vara nöjd med det du är nöjd med och UTAN dåligt samvete! 🙂

Svara
Emma
13 maj, 2013 at 12:04

Håller helt med dig !! Man måste få vara nöjd utan att det ska vara dåligt. Tänkte oxå på din 3 mil. Tror aldrig jag har sett en gladare 6.e platsare men så kul att vissa kan vara så nöjda och glada över det. Det är inte alla som kan och sen beror det väl på hur förutsättningarna ser ut oxå så fortsätt att kämpa på och var nöjd för de saker som känns ok att vara nöjd över och jobba på med resten 🙂

Svara
Fru ketchup
13 maj, 2013 at 14:18

För att kunna lära sig något nytt eller för att kunna utveckla något man redan kan måste man känna motivation, och det tror jag man gör bäst genom att fokusera på det som går bra, dvs det man är nöjd med. Lägger man betydelsen av nöjd på den nivån att man inte vill komma vidare, då blir det svårt att utvecklas. Så var du nöjd och glad med det som går bra och ta med dig den känslan när det är tunga dagar så kommer du vidare.

Svara
Hilda
13 maj, 2013 at 14:24

Bra skrivet!:) Helt rätt! Fortsätt på denna linjen.

Svara
Rund är också en form!
13 maj, 2013 at 18:08

MYCKET kloka ord, Anna!

Svara
Annika
15 maj, 2013 at 09:30

Hej! Tack för dina fina kloka ord och tipset om rullskidor. Har varit ute och kollat marknaden. Tänkte på en sak med tanke på nöjd, för några år sen var jag och döttrarna på konståknings-vm i Göteborg. Killen som kom trea grät av glädje över sin bronspeng medan tvåan var ursäkta uttrycket ”skitsur” för att han bara fick silver….Så, visst kan man vara nöjd vid olika tillfälle. Och det ÄR jätteviktigt att få känna sig nöjd och glad för att glatt kunna kämpa vidare!

Svara
Maud Sehl
16 maj, 2013 at 07:41

Du är en otroligt härlig idrottare med ditt smittande skratt ,självklart ska du vara nöjd

Svara
Julia
16 maj, 2013 at 15:09

Håller med dig fullständigt Anna! Hoppas träningen och allt annat flyter på för dig, annars får du njuta av något annat livet har att bjuda på! Kram på dig! /Julia

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *