Close

30 januari, 2013

Hemma i Östersund – en snabbis

Kom som sagt hem i söndagskväll, och sedan dess har jag hunnit ”boa” in mig lite hemma i huset i Östersund. Sist jag var hemma mer än bara natten (ca 18h) var någon gång i slutet av november… Och då pratar vi om kanske 3 dagar eller något sånt. Sist jag var hemma längre än så, det vet jag inte. Kanske i oktober. Eller kanske juni. Inte vet jag. Egentligen spelar det ingen roll, för jag trivs faktiskt som bäst på resande fot. Med allt jag behöver i en väska, på väg mot nya utmaning. Är jag för länge på samma ställe, blir jag så otroligt rastlös.

Jag tror jag verkligen valt rätt liv om man säger så. Jag får utmaning, jag får träffa nya människor och jag får se nya ställen. Optimalt!

Den här gången är tanken att jag ska vara hemma i Sverige och lågland tills på fredag, sedan ska jag börja VM-uppladdningen. Först i Davos, och sedan ansluta till resten av laget i Seiser Alm ett par dagar, innan vi far åter till Davos och de sista världscuploppen. Rätt lyxigt att ha de sista viktiga tävlingarna ”hemma” innan ett stort mästerskap..

Om jag åker ned på fredag eller inte, är inte helt spikat ännu. Jag vill hinna få till ett bra intervallpass här hemma först, men min kropp har varit mör sedan SM-tävlingarna och har ännu inte varit med på noterna att ge allt på ett intervallpass, så kanske skjuter jag på nedresan en dag eller två. Tror inte det spelar så stor roll i det stora hela, det är nog mer viktigt att lyssna på kroppen nu och försöka skapa något slags överskott i kroppen. Något som jag kanske inte har givit min kropp möjlighet att skapa den här vintern.. Alltid lär man sig något!

Alltid när jag är hemma, om det så är i Östersund, i Davos eller hos föräldrarna i Orsa eller i fjällstugan i Dalafjällen, så börjar jag experimentera i köket. Köket liksom lockar på mig. Att gå i en ny , spännande mataffär, är rena rama himmelriket för mig. Jag kommer ofta hem från affären med diverse nya varor att testa. Vilket inte är riktigt bra, då köket i vårt lilla hus i Östersund, är just det, litet. Och just nu räcker inte ens hyllorna till i skafferiet, utan mina tiotals olika mjölsorter, olika typer av socker, nötter, frön m.m. har hamnat på golvet, staplade på varandra i hyllorna. Ett allmänt kaos. Ingen annan än jag hittar där inne. Emil går ofta in där, med ambitionen att ta fram något han vill ha. Men det slutar alltid med att han går ut igen, ropar på mig, och ber mig ta fram det.. Jag pinkar in mina revir på en smart sätt.. 😉

Mitt senaste experiment i köket var en kokoskaka. Har aldrig varit ett fan av kokos tidigare, men mot slutet har jag börjat gilla det mer och mer. Så varför inte göra en kokoskaka då? Receptet ser ni under bilderna sen.. Det blev i alla fall riktigt god, om än i gränslandet till att bli lite torr (hade inne den för länge, i för hög temperatur tror jag..). Med blåbär till, blev den en perfekt avslutning på en mysig dag hemma!

Här är lite bilder från de senaste äventyren, har ju lovat er det ett tag nu…

Sista världscupen innan SM, avgjordes i denna underbara miljö. La Clusaz, Frankrike.

Mysiga dagar i Sverige. Både i Falun och Östersund visade sig solen. Löptur på Runns is och picknick på vår tomt ute på Frösön..

Lite av allt det goda jag hunnit med på slutet. Lunch på ”Grändens Deli” i Östersund (så smarrigt!!), (o)äkta gräddbakelse efter SM-silvret i stafett, sconesfrukost efter helgens strapatser.

Nu ska jag fortsätta leta runt efter goda recept på glutenfria bröd. Det är ju faktiskt en större utmaning att baka glutenfritt än vanligt, så då gör jag det! 🙂 Har ni tips, ge mig!! Har ett riktigt bra recept på scones, ska ge er det någon annan dag!

Hoppas ni har en skön ”lill-lördag”!

Må så gott!

Anna

Saftig kokoskaka á la Anna

3 ägg
1,5 dl kokosflingor
1 dl potatismjöl
2 dl havregryn
ca 1 dl kokosfett
50 g smält smör (mjölkfritt margarin)
3 dl musvocadosocker (ljust)
0,5 dl kokossocker
1,5 tsk vaniljpulver

Blanda allt i en skål, lite slarvigt. Använd dock inte elvisp!Rör så att alllt blandar ut sig. Ha sedan i en form med löstagbar kant. Smöra och bröa formen om det behövs. Grädda sedan på 200°C i ca 20 min, beroende på hur kletig ni vill ha den. Servera sedan med färska bär och grädde eller turkisk yoghurt eller kanske glass. Jag åt med blåbär, det var SUPERB! 🙂

7 Comments on “Hemma i Östersund – en snabbis

Karin Welen
30 januari, 2013 at 22:42

Hej!
Visste inte att du behövde ge dig in i glutenfri bakning. Jag har bakat glutenfritt och mjölfritt i flera år, även om min son numera tål mjölk. Glutenfritt är inte så stort problem, men i kmbination med mjölkfritt är det knepigare. De glutenfria mixer som innehåller mjölk är mycket lättare att få till bra bröd av. Lailas mjölkfria mixer är rätt bra som grund och vi använde även ofta Sempers Finmix. Och fiberhusk i degen ett måste.
Det skiljer mycket mellan olika mixer i bakegenskaper så ett recept som innehåller en viss sorts mix funkar oftast inte lika bra med en annan. Och de flesta goda recept är baserade på mjölkinnehållande mixer, tyvärr. Men om du gillar att experimentera så har du ju gett dig på rätt saker. 🙂 Dela gärna med dig om du lyckas särskilt bra med något!
Lycka till både med baket och med VM så småningom!
Karin

Svara
Olle
31 januari, 2013 at 14:05

”Skapa ett överskott i kroppen” som du säger tror jag är väldigt viktigt inför VM. Liksom att trimma detaljer och kanske banta 1-2 kg (som boxare gör).

Gällande bakning så ställer jag mig frågande inför ”mixers” och olika halvfabrikat, liksom i all matlagning. Onödigt dyrt, okänd kvalitét, fördummande och helt enkelt ”onödigt”… Men jag kan ju ha fått det hela om bakfoten också, vad vet jag.

Svara
Karin Welén
31 januari, 2013 at 14:16

När det gäller glutenfritt så heter de olika mjölvarianterna som finns inte mjöl utan just mix (eftersom de inte innehåller mjöl). Så det är inte färdiga mixer, jämförbara med sådana som finns för ”vanliga” bakverk jag pratar om, utan det man byter ut vetemjölet mot.
Karin

Svara
Helene
31 januari, 2013 at 20:15

Hej Anna, först tack för en underbar blogg, jag följer er och alla tävlingar med enorm förtjusning. Tänkte tipsa dig om ett eller egentligen flera recept. Jag tål inte gluten, vill helst undvika raffinerat socker. Bakade i helgen en super god kladdkaka medmandelmjöl, kokossocker, kokosolja och mörk choklad, kolla in på kung markattas hemsida, klicka på recept, sen desserter så hittar du receptet ganska långt ner. Håller tummar och tår när du åker vm. Med vänlig hälsning, Helene

Svara

[…] Tillägg: Nu har Anna o Emil även tagit bort gluten ur sin kost. Emil har en konstaterad gluten o mjölkallergi. Anna har konstaterad mjölkproteinallergi. Vällingbarnen är hårt drabbade då man ökade mängden mjöl i välling på 80-90 talet. Nu kommer efterverkningarna med skadade tarmar. Läs i Anna o Emils blogg […]

Svara
Marcus
20 januari, 2016 at 22:18

Varför kommer din post upp när jag frågar Google om du gillar kokos mer än Emil? Du gör ju inte ens det.

Svara
Anna Haag
26 januari, 2016 at 15:36

Ja du. Man kan ju undra varför du ens googlade det?! ?

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *