Anna & Emil

Smarrigaste maten just nu!

Postades torsdag 3 maj, 2012 kl 17:41 i Anna Haag av Anna Haag

För två veckor sedan skickade mamma mig ett recept som hon tyckte jag skulle göra när jag är i Davos. Receptet är ur senaste ”Runners World” och det är inga andra än OS-kockarna Pelle Lindius och Jenny N Fridlund om har komponerat det. Receptet är ett exempel på vilken typ av mat de serverar OS-athleterna på höjdläger inför OS i London nu i sommar. Pelle och Jenny har varit med svenska längdlaget vid flera mästerskap, viktiga läger och lite nu och då. Bättre kockar får man leta efter! Deras mat gör att man tränar mer än man ska, bara för att kunna äta deras fantastiska mat. Sallader, spännande tillbehör, fantastiska frukostar, gudomliga efterrätter, mat som får det att vattnas i munnen innan man ens har lagt upp maten på tallriken. Ja, ni förstår, fantastisk mat.

Så när jag fick receptet av mamma kunde jag ju inte låta bli att testa. Och under de senaste 1,5 veckan har jag gjort det 3 (!) gånger.

Varför mamma tyckte att jag skulle äta det här nere i Davos, är för att biffarna är rika på både kolhydrater, fett och protein, men kanske framför allt på protein, som de behövs lite extra av när man tillbringar längre perioder på höjd. Anledningen till det är enkelt förklarat: man bränner mer energi på höjd, vilket gör att man lätt kan börja ”bränna” sina muskler, när kolhydratförråden börjar sina, så för att undvika det måste man så klart äta extra av allt, men framför allt protein för att motverka att musklerna används till näring. Just den här tiden på året fokuserar jag på att bygga upp kroppen igen, samla på mig muskler, för att få en starkare kropp och då behöver jag stoppa i mig extra protein.

Men även om man inte är på höjd tycker jag man ska prova det här receptet. Godare biffar får man leta efter! Ordet pannbiff låter väl inte så exalterande, men dessa är värd något sexigare namn. Kan dock inte komma på det.. Så det får helt enkelt bli som Jenny döpte dem till: Bulgurbiffar!

Bulgurbiffar
140 g köttfärs (mager)
½ bulgur
½ gul lök
2 msk havregrädde
2 msk ströbröd
1 msk kalvfond
1 ägg
2 msk ajvar relish
1 msk olivolja till stekningen
salt och nymald peppar

Sallad
Bulgur (resten, ca 1 dl okokt)
Körsbärstomater
1 paprika
lite svart, urkärnade oliver
1 avokado
ruccola sallad
1 vitlöksklyfta
½ tsk senap
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk vatten
kryddor: timjan, basilika, svartpeppar, salt

Koka bulguren enligt anvisningarna på paketet. (Passa på att koka lite extra till salladen vid sidan om!) Häll den kokade bulguren i durkslag och kyl under rinnande vatten. Mät upp havregrädde, ströbröd, kalvfond, ajvar relish, ägg och salt&peppar. Låt stå en stund. Hacka under tiden löken. Blanda ned i färsen, tillsammans med bulguren. Rör sedan ned Ajvar relish blandningen. Forma till två eller fyra biffar. Stek biffarna i en lagom varm stekpanna, ca 5 min på varje sida. Lägg dem sedan i en ugnsfast form och låt efterstekas i 150°C i ugn, så att de steks klart.
Blanda under tiden till en sallad med bulgur, paprika, avokado, svarta oliver, ruccolasallad, körsbärstomater. Gör en dressing av olivolja, balsamvinäger, senap, vitlök, timjan, basilika och salt&peppar. Vill man ha mer kolhydrater till kan man med fördel göra ugnstekt potatis (som Jenny och Pelle rekommenderar). Jag äter hellre en brödskiva till! ☺

Hoppas ni vågar prova det, för jag lovar er, ni kommer inte att bli besvikna! Min ”biff-deg” står just nu på vila, ska snart sätta igång att steka. Inväntar bara Emil som kommer avokadon och de svarta kalamataoliverna. Hoppas också han har köpt med sig något bröd, varje butik har ett eget bageri här nere och bröden är, om inte bättre, så minst lika bra som hembakat bröd!

I morgon är det årets första riktiga vilodag. Vi funderar på att ta en tur ner till Lugano, det lovas +20°C där, vore skönt med lite sommarkänsla! ☺

Ha en skön helg!
Anna

 
 • Olle

  Mat från äkta råvaror, önskar att hela svenska folket förstod betydelsen av det. Borde vara lag, speciellt till barnen.

 • Tobias

  Inget dinkietoy i den maten! Tänk om alla skulle lära sig så gött det är med riktig mat!

 • mm

  men du! detta ska jag prova!

 • Sanna

  Ska omedelbart testas!

 • Andrea aulin

  hej anna andrea här! vi träffades på ungdomsvasan. jag har inte kunnat skriva till dig för min dator pajade. men nu funkar allt igen! kommer du på orsalägret det gör jag!
  i sommar då? hälsningar andrea!

 • Gert Dahlberg

  Låter jättegott! Måste pröva i helgen.

 • Jenny Fridlund

  Hej Anna!
  Vad roligt att ni verkar gilla biffarna, det ser jättegott ut :)

  Hälsa Emil och sköt om er!

  Kram Jenny

 • Ida Palmberg

  Bulgurbiffarna var super goda! Tack för receptet.