Close

7 december, 2011

Snö och åter snö

Sedan igår natt har det snöat konstant här nere i Davos, och mina snabba, gröna löpardojor var ingen höjdare när jag sprang bort till vallalastbilen i morse.. Låga springskor i över en dm nysnö, inte bra. Men vad gjorde det egentligen när jag annars var så glad att SNÖN äntligen har kommit, på riktigt!

Jag gick upp tidigt idag, för att få ha spåret för mig själv, och inte behöva slåss om ytan med tiotals andra skidåkare, som har minst lika stor rätt att vara i spåret som jag. Så istället gick jag upp tidigt, så tidigt att jag satt och tittade på pistmaskinen när den åkte varv på varv här inne på stadion. Sprang bort till vallalastbilen, tog ett par nya skidor som vallarna hade fixat åt mig och sprang vidare upp mot den övre slingan på banan. Den slingan där det brukar vara en tv-kamera vid ca 1,7km tror jag det är. Dit sprang jag. Men det visade sig att jag lika gärna hade kunnat åka skidor, för NU ÄR BANAN SAMMANLÄNKAD!

När jag kom fram till spåret körde pistmaskinen sitt sista varv och banan var ”all mine”. Värmde upp några varv, sedan körde jag det första intervallpasset här nere. Skönt att få väcka igång kroppen efter 1,5 vecka utan fart, dock med en lättare förkylning i mitten. Det kändes bra. Inte superbra. Men bra. Lagom bra. Så där bra det ska kännas första passet. Tekniken fungerade bra. Och sakta men säkert kom kroppen igång! Och banan hade jag nästan helt för mig själv hela passet, förutom några amerikanskor som kom när jag kör 2 st intervaller.

Så mitt pass blev klart tidigt idag och nu sitter jag och tittar på alla skidåkare som snurrar varv på varv här nere på stadion, undra om de inte vet om att man kan åka hela slingan nu? Jag ska prova på den i eftermiddag, i pannlampans sken. Mysigt!

Snö, snö i massor!

I morgon kommer våra föräldrar ned, som jag längtar! Mamma och Pappa har aldrig varit i Davos, så det ska bli så kul att få visa dem hur det ser ut här. Lagom till dem kommer, flyttar jag och Emil in med de andra på hotellet. För att få ”riktig tävlingskänsla”.

Apropå Emmas fråga om hur vi är klädda när vi tävlar och tränar, så tänkte jag svara på det här. Rent generellt så har vi rätt lite kläder på oss, mindre än vad ni tror antar jag.

När vi tävlar så klär vi oss så klart beroende på hur kallt det är, men från plusgrader och ner till -5°C har jag ett par ”korta tights” som slutar just ovan knän och en tröja som slutar vid armbågen, dessa är i ett supertunt, glansigt tyg och tanken är att det ska vara sk ”kompression” i. Dock ska jag låt det vara osagt om det är så eller ej. Över har vi vår tävlingsdräkt som ska stå emot lite vind och så, men den är tunn. Som ni säkert ser.. Ofta tävlar jag i mössa, men när det börjar närma sig 0°C så brukar pannbandet åka på. Är det kallare än -5°C brukar jag ha knickers i ”vanligt” superunderställtyg och en långärmad superundertröja i samma tyg. Är det kallare än -10°C har jag vindkalsonger (korta tights med vindtyg framtill), ett par långkalsonger och en långärmad superundertröja. Börjar det närma sig -15°C eller kallare, försöker jag, trots att det tar emot, inte överklä mig, utan använder samma princip som innan: vindkallingar, långkalsong och långärmad tröja. Dock kan jag använda mig av ett annat material som är lite varmare. Mina underkläder är ALDRIG i bomull, utan i detta material. Mina strumpor har nästan alltid ull i sig. Oftast tävlar jag i tunna handskar, men börjar det bli kallare än -15°C, då kan det hända att jag till och med tävlar i tumvantar! På uppvärmingen har jag nästan alltid lika mycket kläder oavsett: vårt överdrag som är så där lagom tjockt + en väst. Tävlingsdräkten (den övre delen) drar jag inte på mig förrän just innan start. Är det superkallt kan det hända att jag tar vår tjockjacka på mig, den är mer som en täckjacka än något annat.

När vi tränar så varierar det också beroende på hur kallt det är så klart. Dock har jag nästan alltid mössa på mig och en buff, och eftersom jag är så frusen om händerna åker jag oftast i tumvantar när jag tränar. Varmare än 0°C, så är det tunna tights, tunn vindjacka + ev. en väst som gäller utanpå. Innan för har jag en superunderställs tröja och ett par vindkallingar. Närmare det sig -5°C, tar jag ett par långkalsonger under tightsen och en lite varmare jacka. Blir det kallare än så, tar jag på mig ett par tjockare träningsbyxor och en väst utanpå jackan.

lager på lager är det jag kör med! Och helst i roligare färger, just nu har hela min privat träningsgarderob en touch av rosa och lila.. 🙂

Långlopp åker inte jag, det är en annan cup (FIS Marathon Cup) med andra åkare som har specialiserat sig på långlopp. Där bl.a. Vasaloppet ingår. Jag åker World Cup (världscupen), där de längsta loppen för damerna är 30 km och det längsta för herrarna är 50 km. På dessa lopp behöver man inte tänka speciellt på vad man har på sig, jag klär mig som vanligt. Långloppscupen är en helt annat cup än världscupen och de är helt skilda cuper, med helt olika skidåkare, även om de flesta i långloppscupen även har försökt sig på världscupen tidigare.

Jag åker med Cebe Cougar när jag tävlar men använder oftast den här när jag tränar, sommar som vinter.

Och se nu inte detta som reklam, utan mer som tips på hur JAG klär mig, i vilka material och i vilka lager. Hoppas det kan vara användbart! För det blir så mycket roligare om man slipper frysa eller bli dyngsur av svett. Usch, det är bland det värsta jag vet!

Oj, vad långt det blev. IGEN! Men hoppas ni fick ut något av det! Nu lär jag äta lunch och förbereda lite fikabröd tills pärona kommer imorgon. Kanske lär ta och städa lite.. Men soffan med mina magasin och drömma mig bort lite lockar mer just nu!

Må gott!

Anna

Psst..Per: ska kolla med webb-master om det går att ordna. Karin: du får gissa dig till vilket du tror är vårt! 🙂 Och tycker ni presentationsbilden är lite konstig så var det så att jag fick en tröja från mina fina vänner Kikkan och Liz igår, så nu kan jag vara med US Ski Team också.. Haha! OCH upptäckte ju att jag glömde skriva att ni ska ha KAFFE i den där chokladmoussen, så här kommer det rätta receptet:

Chokladmousse, 4 pers
100 g mörk choklad 85% (med liten sockermängd)
2 msk florsocker
0,5dl espresso kaffe
2 äggulor
2,5 dl soya-youghurt

 

12 Comments on “Snö och åter snö

Lasse P
7 december, 2011 at 14:56

Jag blev överraskad när jag såg att de kortat ner loppen i helgen. Det verkar ju som om det finns rätt gott om snö. Och egentligen så borde man ju kunna köra 15 km för damer eftersom man ska köra 15 km för herrar. Vad tycker du om att racet blir kortare?

Svara
Daniel
7 december, 2011 at 15:06

Kommer ihåg någon gammal intervju med Emil där han pratar om vikten att låta hjärtat jobba och få upp pulsen, det viktigaste är inte vad man gör utan att hjärtat får jobba och pulsen är uppe. Så min fråga är; Använder ni pulsklocka och anpassar er träning efter olika pulszoner beroende på passets syfte eller kör ni ”på känn” !?

mvh/ Daniel

Svara
Millan
7 december, 2011 at 18:15

Hejsan!

Jag har aldrig åkt längdskidor, men skulle gärna vilja testa. Vilket rekommenderar du, bör man söka sig till en lokal skidklubb eller testa sig fram på egen hand?

Tack på förhand för svar!

Hälsningar ”Millan”

Svara
arne
7 december, 2011 at 18:19

HEJ ANNA:Ja,anna du kan det här ,hälsa emil ,han är oerhört bra .försök att köra hårt ,det här kommer att bli väldigt bra .HEJA ANNA.

Svara
Inca
7 december, 2011 at 21:41

Hejsan

Vad kul och intressant det är att läsa om hur ni har det, sen tycker jag att du skriver så underhållande.
Hoppas själv att snön ska börja falla i lappträsk så man kan ta sej en tur i skogen.
Lycka till med säsongen och kör hårt.

Svara
Emma
7 december, 2011 at 23:43

Tack för ditt svar!!
Det är alltid lika kul att du tar dig tid att svara 🙂
Bra att få lite tips för jag är en som ALLTID fryser och då blir det inte så kul att ge sig ut och åka skidor !!
Lycka till nu i helgen !!

Svara
Olle
8 december, 2011 at 00:00

Ibland tror jag att vi vanliga motionärer och ”dödliga” inte riktigt uppskattar den mängd träning och påfrestning som ni i eliten utstår. Det är så långt över vår ”horisont” så att säga. Vore kul om du kunde åskådliggöra detta med några exempel så att vi kan börja förstå.

Svara
Olle
8 december, 2011 at 00:20

När jag säger exempel menar jag dina personliga upplevelser i första hand och faktiska uppgifter i andra hand.

Svara
Emma
8 december, 2011 at 12:03

Frågade dig om dom olika cuperna ni har och även långloppen. Tänkte då på förra säsongen då Daniel Richardsson kom 3.a i världscupen men kom 2.a i nån långloppscup eller missuppfattade jag det fel ??
Tänkte då om man delade in vissa lopp på något speciellt sett.
Kul att dina föräldrar kommer på besök 🙂
Davos verkar vara ett härligt ställe. Är det mest för de som åker längdskidor eller finns det bra ställe att åka slalom på där ??
Skulle vilja åka dit !!
Lycka till nu i helgen allihopa !!!

Svara
Anna Haag
8 december, 2011 at 12:36

Hej!
Ja, då förstår jag mer. I världscupen finns det: totala värdlscupen (där alla lopp, inkl sprint och distanslopp ingå), distanscupen (där alla distanslopp ingå) och sedan sprintcupen (där alla sprintlopp ingår). Richardsson kom 2a i distanscupen.

Anna

Svara
Johan
8 december, 2011 at 22:38

Härliga bilder från Davos måste vara underbart för er skidåkare att äntligen få träffa vintern… vet du om du kommer få åka sprinten på söndag? vad har du för förhoppningar på helgen?

Lycka til

Svara
Emma
9 december, 2011 at 11:40

Tack för svaret !!!
Då vet jag 😉

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *