Close

15 november, 2011

Den andra sidan

Hej på er!

Nu sitter jag och njuter av en härlig vilodag i en fåtölj i receptionen på hotell Liden i Bruksvallarna. Anna sitter och surfar framför mig och en bit bort sitter stora delar av Moras Skidgymnasium som är här på läger.Efter att varit här i många, många år så känns det som vanligt att vara här.

Varje vintersäsong startas upp här i Bruks och här möts en massa skidåkare från landslag till skidgymnasium kryddat med motionärer. Varje år likadant. Man kör sin första tävling för året och en får äntligen göra den nervösa tävlingspremiären och se hur man ligger till.

Så allt är som vanligt men ändå helt annorlunda. Förra året var det -26°C det här datumet (enligt personalen på macken i Funäs) och nu +4°C. Det brukar vara några mil skidspår jämfört med dagens 2 kilometersrunda som vi snurrar på. Och även om många har fått göra sin premiärtävling så har jag ännu inte hunnit gör min start än för året.

Men jag fick uppleva en annan sida av premiären för första gången. Nämligen den bortglömda stora skaran som jobbar bakom kulisserna. Dom som går upp i tidig morgon med att testa och testa skidor och vallar och fixa och gör allt för att åkaren ska kunna prestera med bra förutsättningar.

För i helgen fick jag praoa hos IFK Mora som testpilot och fick ta del av moras vallateam!

Livet som tävlande är ganska enkelt. Man kommer till start ca 1:30h innan start, provar några skidor och väljer ut vilka som är bäst av sina par och sedan är det fokus på att testa banorna och värma upp. Sen efter tävling åker man tillkaka till hotellet och så är den dagen färdig. Jämför man då med vallateam och ledare som går upp tidig morgon, många timmar innan vi åkare ens har vaknat och som sedan coachar under tävling.För att sen efter tävling fixa skidorna med rengöring och med att packa ihop allting eller kanske börja förbereda nästa dags tävling som gör att de jobbar tills vi har somnat igen.

Efter en sån dag kan man fundera på vilka som är mest slitna?

Så det var riktigt kul att vara med Moringarna och testa. Även om jag absolut inte kom tidigast eller att jag jobbade längst fick jag i alla fall vara med på ett hörn och testa ut vallor, struktur och toppningar som var bäst. Ett roligt gäng är det dessutom!

Det är imponerande att se hur de stora klubbarna i Sverige jobbar och hur proffsigt det är. Som ett minilandslag skulle man kunna säga. Man hinner gå igen om 5-6 olika pulverblandningar en massa strukturer och en drös olika produkter som gör att skidorna går fortare.

På ett sätt är det lite hemskt att se hur mycket jobb det är och hur otroligt stor skillnad det är mellan en lite klubb som Årsunda och de stora klubbarna som Mora, Åsarna, Piteå mm.

Ett svårt vallaföre måste jag och pappa chansa oss fram till vad vi ska valla med. Vi kan inte testa olika vallor utan vi väljer än i lådan och lägger på den på skidorna. Medans de stora kan testa alla vallor för att vara säker på den bästa vallan för dagen.

Det är faktiskt mer rättvist i världscupen där alla landslag har en serviceapparat runt åkarna som hjälper till med skidorna(ja det är stor skillnad på budget mellan länder men alla testar i alla fall och får hjälp av vallafabrikanter med samma vallor)

Men i Sverige kan det skilja oerhört mellan olika klubbar skidor. Rättvist?

Jag önskar att klubbarna gick samman och testade fram vallor och fick fram en produkt som går bäst för dagen och så får alla som vill ta del av det och valla med det. För är det inte den starkaste som ska vinna?

Och jag vet att det skiljer mycket mellan skidor och olika slipar men jag pratar om vallningen. Kan vi inte göra den mer rättvis och spara in en drös pengar åt alla klubbar?

Jaja det är önsketänkande från en som tävlar i en liten klubb och jag vet att det kanske aldrig kommer hända.

Men visst vore det skön!

Nu ska jag vila vidare för att bli pigg tills i morgon!

Och komihåg att tacka ledare och vallare efter tävling, dom gör ett otroligt jobb som lätt glöms bort!

/Emil

8 Comments on “Den andra sidan

Zandra Andersson
15 november, 2011 at 14:48

Vad roligt, inspirerande och lärorikt att få titta på din sport från andra sidan. Det värmer mitt hjärta att du är så ödmjuk och omtänksam!

Svara
Skidåkare
15 november, 2011 at 18:45

Detta var bland det klokaste inlägg jag läst, håller med dig till fullo!!!
De vore en dröm för oss som tävlar i små klubbarna runt om i Svergie!

Lycka till med skidåkningen i vinter 🙂

Svara
Camilla
15 november, 2011 at 22:37

Låter kul! Hur känner du nu då? Får man se Emil på startlinjen i helgen?

Svara
Rasmus Andersson
16 november, 2011 at 01:15

Jag imponeras så över din ödmjukhet Emil,, både du och Anna verjar så jordnära,, ni två får mig att tro på mina drömmar och mål..

Jag ska säga att jag ska snart släcka ner datorn alldeles snart men det sista jag ska se på innan jag somnar är ditt fenomenala lopp 15 mars runt slottet,, har sett det dagligen i 3-4 månaders tid och jag beundrar dig verkligen,, Du är en av mina främsta förebilder och jag önskar dig all lycka framöver, främst premiären nästa helg!

Vem vet vi kanske t.o.m på någon tävling i framtiden? SM sprinten i Östersund kanske, som eventuellt blir min STORA tävling 2012..

//En som egentligen började alt för sent för att slå igenom men som tror på sig själv

Svara
Christian
16 november, 2011 at 09:57

Intressant tanke! Och då har du ändå glömt alla motionärer som verkligen chansar med valla och dessutom oftast bara har ett par skidor. Annars skulle Brink & Co få det tufft i vasaloppet!=)

Svara
arne
17 november, 2011 at 19:04

HEJ EMIL:Säger bara emil ,du har så rätt .HEJA EMIL.

Svara
Anna
17 november, 2011 at 23:21

Hinner du svara på en liten fråga från en novis? Jag har ju inte sett dig i så många mellandistanslopp på TV. Är du bäst i klassisk eller skejt när du åker längre lopp? Jag tror klassisk, är det riktigt?

Svara
Johnny
25 november, 2011 at 18:14

Klart du har rätt i det du skriver Emil om vallningen, Jag trodde faktiskt att klubbar samarbetade om vallningen i sådana här lopp… Men där fick jag en knäpp på näsan!

Alltså är det klubblaget som vallade åt samtliga tävlande i bruksvallarna? Isf har ju jag missat en stor grej där.. Såg ju iofs att de åkte i sina klubbdräkter men… Inte i min vildaste fantasi trodde jag att landslagsledningen stod helt utanför tävlingen där väldigt många svenskar och svenskor får sin chans att visa vad de går för, och de får ju absolut inte sin chans om ”pappa gissar på fel valla ur lådan”

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *