Close

15 oktober, 2011

Den underbar maten!

Ofta får jag frågan ”hur är det med maten, följer ni någon strikt diet eller något sånt?”. Och svaret är alltid detsamma: ”Nej, vi äter allt vi kan, för vi behöver all mat vi kan få i oss. Även hamburgare eller pizza kan någon gång slinka ned, men det undviker vi så ofta vi kan då det innehåller för lite bra energi (näring)”.

Men jag tänkte förklara lite närmare vad jag menar med det. Hur jag tänker. Och om vi verkligen kan äta allt?

För en idrottare är maten ett nödvändigt ont. Men väljer man, som det flesta gör, att se det som njutning så blir det nödvändiga ontet något underbart härligt att se fram mot efter en tuff träningsdag. För mat behöver vi. Vi måste få i oss energi, för att fortsätta utvecklas, bli starkare, hålla oss frisk. Må bra!

Jag bränner omkring 4000-6000 kcal om dagen. Ja, om dagen! Det är ofantligt mycket. Det är så mycket att det är svårt att få i sig. Det krävs enorma mängder mat. Pastaportioner stora som en tallrik. Per måltid. Och det är svårt att få i sig. Därför är det så viktigt med sportdryck eller russin under passen. För att fylla på under träningen och inte bara efter. För många av oss kan inte äta så stora portioner som krävs, därför delar man upp det. Äter oftare, äter mer energität mat. Tänker till när och hur man äter. Vad man äter. Och det är därför vi undviker pizza, hamburgare och annan snabbmat. För att det är mat som inte har rätt energi, för lite näring. Man blir mätt för stunden, men vrålhungrig igen bara någon timme senare. Och det har inte vi varken tid eller lust till. Därför äter vi bättre mat, med bättre energi.

Något vi också gör för att få i oss mer energi, är att vi ofta, under tyngre träningsperioder, ofta äter efterrätt. En äppelkaka, en paj, fruktsallad och glass. Ja ni vet, efterrätt. För att fylla på lite extra. För alla vet ju, att hur mätt man än är, så brukar det alltid gå i lite efterrätt. Och det är så vi måste tänka!

Så nej, vi följer ingen diet. Vi väljer att inte krångla till det. Vi lägger vårt fokus på att utveckla tekniken, blir starkare, få bättre kondition.

Vi äter allt vi kommer över. Vi njuter av att äta mat, mat som har bra energi. Som maten här i Italien. Den underbar maten!

Helst hade jag velat bjuda er på bilder av den underbar maten här nere, men då jag inte har haft kameran med mig vid maten, så bjuder jag på bilder från träningspassen här nere. Det är grymt härligt! Klarblå himmel, frisk och klar luft, härliga träningskompisar och ett taggat gäng!

I morgon, efter de två passen, är första blocket av tre med träningen här nere klara. På måndag (på vilodagen) far vi vidare mot Val Senales, för att ÄNTLIGEN komma på snö. Som vi längtar!

Nu ska jag springa på behandling, innan det är dags för kvällsfika. Smörgåsar med alla dess möjliga olika skinkor, lufttorkade, rökta.. You name it!

Livet är bra härligt alltså!

Anna

PS. När vi gör olika reklam/sponsorjobb så är det oftast den vi gör jobbet åt/för som bestämmer vad vi har på oss. I det här fallet Vattenfall. När vi gör fotningar för Helly Hansen, så är det Helly som bestämmer kläder osv.. Jackan på bilderna är en tunnare dunjacka, men tyvärr kan jag inte svara på varifrån den kommer. Men det är jätteskön! Jag och Emil är inte släkt. Tur det! 😉 Och ja, det är tur vi har varandra. Någon som alltid finns där och förstår i ur och skur. Tror de var de frågorna eller? (Jag ska bli bättre att svara på era frågor, lovar!). DS.

12 Comments on “Den underbar maten!

Emma Jonsson
15 oktober, 2011 at 21:42

Anna, jag blir så avundsjuk på allt ni får vara med om! Helt fantastiska träningsmiljöer!! Tänk att få ägna dagarna år träning och tävling (och mat! 😉 ), vad kul det skulle vara! Du är en enormt bra förebild!! Stort lycka till i vinter!!

MVH
Emma

Svara
magdalena
16 oktober, 2011 at 09:37

Härliga bilder, och skönrolig bild på hanna och dig (?) 🙂 keep up the good work på träningarna anna! =)

Svara
Maggie
16 oktober, 2011 at 16:40

Ooh, så härligt ni ser ut att ha det! Jag saknar att få sticka ut på härliga, tuffa, mysiga, glada träningspass med ER och blir lite avis när jag ser bilderna. Och äta maten, den bästa i världen. Får helt enkelt hålla ut till Bruks när jag hade otur att bli lite krasslig (men nu är jag igång igen). 🙂 Sköt om dig min vän och hälsa hela grymma gänget. Kram kram!

Svara
Ellen
16 oktober, 2011 at 21:38

Kul läsning. Längtar ihjäl mig tills jag får se er på teven igen! 🙂

Svara
M P
16 oktober, 2011 at 23:17

Hej Anna.
Ville egentligen bara ge dig cred för att du har den överlägset bästa skidbloggen inklusive de utländska löparna. För en som är skidfantast är den här sidan en fröjd att följa.

Keep up the good work!

Både i skogen och på nätet!

Svara
Krister
17 oktober, 2011 at 10:38

Intressanta tankar om föda och ”rätt” föda. Det som gör mig fundersam är varför du/ni ratar Hamburgare. Om man bortser från dressingen är allt övrigt nyttigheter i alla fall om man gör dem själv. I fredags åt vi dessa hemma: http://trainingchamp.blogspot.com/2011/10/200-grammare-x2.html

Och de har följande näringsinnehåll hämtat från Matvanekontrollen på Livsmedelsverkets hemsida:
Energi: 1564 kcal (varav lite drygt hälften från protein och kolhydrater)
Protein: 122 g
Fett: 75 g
Kolhydr: 93 g
Fibrer: 12 g
C-vitamin: 27 mg
Järn: 15 mg
Folat: 199 µg
D-vitamin: 4 µg

Svara
Anna Haag
17 oktober, 2011 at 11:58

Hej!
Måste nog förtydliga mig där. Vad jag menar med ”hamburgare och pizza” är att jag drog all snabbmat som KÖPS över samma kam, men hemmagjorda burgare och pizza är en helt annat sak! Det äter jag mer än gärna, och precis som du skriver så är det både bra och näringsrikt. Så förlåt mig för mitt slarv där!

Så det jag menar är att vi undviker köpa snabbmat som innehåller lite näring!

Tack för påpekandet!

Anna

Svara
Krister
17 oktober, 2011 at 12:44

Hmm, det var väl inte tänkt som ett påpekande utan jag var mer intresserad av varför ni uteslöt just den maten.

Ha det bra och stort lycka till båda två i vinter! 🙂

Svara
Jeanette
17 oktober, 2011 at 12:17

Din blogg är underbar! Läser den året runt.

Svara
Sanna
17 oktober, 2011 at 13:43

Vilka underbart fina skor jag såg via twitter att du köpt 😀

Svara
Camilla
17 oktober, 2011 at 22:22

Sjukt intressant att få veta hur ni äter:) alltid undrat det!
Hur går lägret annars då? härligt med snö?!

Svara
Gabriel
18 oktober, 2011 at 08:08

Äh, Kalenjin-kenyanerna går upp klockan 4 på morgonen och dricker en kopp thé. Sen springer dom 3 timmar i 3:20-fart. Sen tar dom en till kopp thé.

Skämt o sido. Många skidåkare verkar ha dåligt immunförsvar. Kanske vore bättre att äta mindre fabriksgjord (snabbmald) pasta med extratillsatt gluten och snabbjäst bröd och istället välja naturligare mat med högre kvalitet. Mer frukt, bovete, råris, rotfrukter osv. Det gör underverk med immunförsvaret. Iaf i mitt fall.

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *